Спорт

Делује нереално, али је ипак могуће - како Србија може до првог шешира за квалификације за СП

Фудбалери Шпаније, Италије, Немачке, Француске, Белгије, Португалије, Холандије и Енглеске првих су осам од укупно 12 репрезентација које ће бити носиоци у жребу европских квалификација за Светско првенство 2026. године, док Србија и даље има теоретску шансу да буде међу носиоцима

Жреб за европске квалификације за Мундијал 2026. године биће одржан у Цириху у петак, 13. децембра.

Европа има 16 места на првом СП са 48 репрезентација, које ће се 2026. године одржати у Сједињеним Америчким Државама, Канади и Мексику.

У квалификацијама из Европе учествоваће 54 селекције које ће бити подељене у 12 група са по четири или пет репрезентација.

Директан пласман на Мундијал из Европе обезбедиће победници 12 квалификационих група, док ће 12 другопласираних из група, плус четири најбоље пласиране селекције из Лиге нација (које не буду прве или друге на табели квалификација), у плеј-оф који ће дати последња четири учесника из Европе.

Како је објавио "Спортмедијасет", Италија је обезбедила статус носиоца, иако није теоретски осигурала пласман у четвртфинале Лиге нација - захваљујући чињеници да ће место носиоца имати осигурано и на основу ФИФА ранг-листе, која ће бити објављена у новембру, а на којој ће бити међу 12 најбољих у Европи.

Раније је саопштено да ће носиоци осам група бити четвртфиналисти Лиге нација, а преостала четири места међу повлашћенима биће додељена на основу ФИФА ранг-листе објављене по окончању Лиге нација.

Како даље наводи "Спортмедијасет", најближи статусу ноциоца у жребу су Хрватска и Швајцарска, али теоретску шансу да буду повлашћени и даље имају и Мађарска, Пољска, Србија и Данска.

Теоретски, да би Србија била носилац у жребу, морала би да победи у оба новембарска меча, Швајцарску у гостима и Данску код куће и тако оконча као другопласирана у групи А4 Лиге нација, јер преко ранг-листе ФИФА не може до статуса носиоца.

"Спортмедијасет" на крају текста истиче да су у другом шеширу за жреб тренутно сигурне Турска, Аустрија, Словачка, Румунија и Украјина и закључује да ће комплетан састав шешира бити познат по окончању Лиге нација.

image