Спорт

Варан открио: 11 година сам играо с једним коленом, то је била уметност

Француски дефанзивац Рафаел Варан објавио је крајем септембра да се повлачи из фудбала у 31. години. Своју успешну каријеру завршио је након озбиљне повреде колена. Варан је такође открио да ће остати у фудбалу, али да више неће играти професионално
Варан открио: 11 година сам играо с једним коленом, то је била уметностGetty © Simone Arveda / Contributor

Остаће у Кому, али у другачијој улози коју још није прецизирао. Француски штопер повукао се због честих повреда и здравствених проблема, о чему је говорио за "Екип".

"Када сам се повредио 11. јула, схватио сам да је крај. Чињеница да је повређено лево колено била је знак. Моје лево колено је компензовало десно од 2013. године и захваљујући њему сам успевао да одржим равнотежу. А када ти лево колено каже да више не може, мораш да га послушаш."

Током каријере није говорио о поменутим потешкоћама.

"Понекад бих помислио: 'Како би било да имам оба колена здрава...' Узимам то здраво за готово, али због овог проблема развио сам својеврсну уметност. Годинама нисам клизао. Чекао бих прави тренутак да уђем у дуел, да се зауставим, убрзам или кренем пре нападача. Све то не бих могао да изведем без овог колена. Играм на овај начин од 20. године. Десно колено је с временом ојачало, али је постало мање покретно, док је лево радило сав посао везан за снагу. Како сам играо с једним коленом? Уз много труда, одрицања, пажње и учења како да управљам равнотежом."

Варан је одиграо 93 утакмице за репрезентацију Француске од 2013. до 2022. године, играјући кључну улогу у освајању Светског првенства у Русији 2018. године, док је четири године касније у Катару освојио сребро. Своју клупску каријеру започео је у Ленсу из француске Лиге 1, пре него што је 2011. године прешао у Реал Мадрид.

За мадридски клуб наступао је 360 пута, освојивши три титуле у Ла Лиги и четири трофеја Лиге шампиона.

Придружио се Манчестер Јунајтеду 2021. године, уписао 95 наступа у свим такмичењима и помогао им да освоје Лига куп 2023. и ФА куп 2024. године, пре него што је у јулу прешао у клуб Комо из Серије А, где је на дебију доживео повреду колена.

image