Казна због скандала на ОИ - Италијани избачени са Светског првенства

Ватерполо репрезентација Италије неће играти на Светском првенству 2025. године

Мушка ватерполо репрезентација Италије суспендована је из свих такмичења и због тога неће моћи да игра ни на следећем Светском првенству које се одржава у јулу 2025. године у Сингапуру.

"Судско тело Јединице за интегритет водених спортова издало је шестомесечну суспензију италијанској мушкој ватерполо репрезентацији да учествује на светским такмичењима и догађајима у воденим спортовима због кршења члана 5 Светског кодекса о интегритету у воденим спортовима", стоји на почетку саопштења Јединице за интегритет водених спортова.

Даље се образлаже разлог за санкцију.

"Прекршај се догодио на Олимпијским играма у Паризу 2024. после четвртфиналне утакмице против Мађарске 7. августа 2024. и током меча за пласман против Шпаније 8. августа 2024. Као део санкције, мушкој репрезентацији Италије забрањено је учешће на следећем Светском првенству у ватерполу."

Италијани су кажњени јер је њихов селектор Сандро Кампања и део играча после утакмице против Мађара у четвртфиналу Игара (Мађари победили 12:10 после петераца) вербално и физички напао судије и делегате на паркиралишту испред базена.

Затим су Италијани у мечу за пласман против Шпаније четири минута бојкотовали утакмицу, у знак протеста за дешавања на мечу против Мађарске. Због свега наведеног Италијани су драконски кажњени, па четвороструки светски шампиони неће моћи да играју у Сингапуру наредног лета.

На крају се истиче да ће Ватерполо савез Италије морати одмах да плати казну од 50 хиљада америчких долара, као и условно са још 50 хиљада ако се сличан инцидент понови пре 17. октобра 2026. године.