Спорт

Сада и званично - Пешић потписао уговор!

Светислав Пешић остаје селектор Србије, пошто је потписао уговор са Кошаркашким савезом Србије до 30. септембра 2025. године уз могућност продужења сарадње
Сада и званично - Пешић потписао уговор!Getty © Dusan Milenkovic/ATAImages

Пешић (75) ће водити Србију у наставку квалификација за Европско првенство 2025. године.

"Ја сам већ имао друге циљеве, планове и обавезе. Успели смо то да регулишемо и ево ја сам сада ту, пред вама. Није било преговора, већ разговора. Никада не реци никад", рекао је Пешић на конференцији за медије у Београду.

Кошаркаши Србије ће у новембру играти два меча против Данске у квалификацијама за ЕП 2025. године.

"Трудио сам се колико сам могао, надам се да сам испунио жељу играча, Савеза, Небојше Човића и јавности. Једног дана тај континуитет мора неко други да настави. Тренер је у годинама, али је страст према кошарци још увек дубоко у мени и то је један од разлога што смо ми ушли у те разговоре. Сада нам предстоји рад. Ништа у Србији не успева као успех. Направио се континуитет, али ко ме зна, ја сам увек за процес. Наравно да сви желе да победе, ја желим, али увек сам за процес, а тај процес значи те чувене квалификације, прозоре, који су за нас биле компликоване."

Он је истакао да је највећи успех селекције Србије у претходном периоду био пласман на Светско првенство 2023.

"Не бисмо освојили медаљу, не бисмо отишли ни на Олимпијске игре… све то је на нама, тај систем квалификација био противник, а ми смо у том процесу увек имали 42-43 играча. Сваки прозор други играчи, сваке квалификације друга екипа. Сада квалификације које нас чекају, биће доста изазовно", навео је Пешић.

Он је подсетио да ће 21. новембра играти Србија против Данске. Истог дана у Београду ће се састати Црвена звезда и Партизан у мечу Евролиге.

"Гледам са оптимизмом и сигурно да ћемо направити екипу која је такмичарска. Уколико се не ујединимо, клупске заставе у једну јединствену, заставу Србије, неће бити резултата. Неће бити медаља, резултата… Ми морамо да знамо да се све променило, није то више као што је то некада било. Биће то процес, нимало лак, да направимо екипу. Звезда и Партизан ће морати да учествују у формирању тог тима, ако не три играча, онда један."

Селектор је још мало говорио о значају београдских "вечитих" ривала.

"Имам право да кажем да су кошаркаши најбољи део српске кошарке. Ми имамо четири стуба кошарке, један је КСС, други је КЛС, а трећи или четврти су Црвена звезда и Партизан или Партизан и Црвена звезда. То су стубови. Један, други, трећи и четврти морају да се договарају. Без договора и компромиса је немогуће правити резултате. То је мени као тренеру много важно", рекао је Пешић.

Пешић истиче да су пред репрезентацијом нови циљеви, али да једна ствар увек остаје иста.

"Нова генерација, нови циљеви. Оно што се није променило, једина ствар која се није променила, а то је да имаш у некога ко верујеш и ко ти даје подршку. Ако то имаш, бићеш бољи. Код млађих људи се није то променило, сви они траже подршку. Ако репрезентативци живе у уређеном свету, то мора да буде на вишем нивоу. Није довољно имати само играче, него све остало је много важније некада, организација, сервис, систем, биће већа мотивација играча. Надамо се да ће се то десити у следећем ОИ циклусу, јавност већ прави своје комбинације, злато у Лос Анђелесу, супер, одлично, лепо. Како можеш да живиш без циљева, али то је далек пут", навео је селектор Србије.

Он је истакао да му много значи подршка играча, који су затражили да Пешић остане селектор Србије.

"Значи наравно, сигурно да значи и повећава одговорност... Није баш увек добро када те играчи превише желе и хвале, али тако се створило једно узајамно поверење, ми смо се добро повезали. Препреке које смо имали на путу до циљева нас више уједине. Било је пораза, било је победа, али стићи до остварених циљева, то некада изгледа једноставно, али поново, да се не понављам, то је процес у којем сви ми учествујемо. Радити са репрезентацијом и са клубом, то су два различита начина комуникације, и са аспекта игре, методике тренинга", навео је Пешић.

Селектор Србије је навео да је веома важно да се у репрезентацији Србије направи хемија.

"Понекада у репрезентацији поготово, врло је важно, заправо важније је то прављење хемије, него сам таленат који играчи доносе. Играчи су то осетили, ја мислим и можда је то у клупском делу другачије - не можда, него сигурно. Знате како, у репрезентацији не играју најбољи по статистици, него они који се најбоље међу собом допуњују. Не само по нападу, одбрани, него ко се најбоље допуњује један са другим и на тај начин се они повезују између себе. А шта повезује људе и нас спортисте - интерес, не материјални, него интерес успеха. Вероватно је то разлог због којег су играчи хтели да наставе. Ја са тим живим добро и тренеру је потребна мотивација. Он није задужен да само мотивише, него и неко њега да мотивише", објаснио је Пешић.

Он је навео да не жели да учествује у избору новог селектора Србије, који ће да наследи Пешића када му истекне мандат.

Селектор је рекао и да га радује што је Бориша Симанић поново на терену, и поручио да "настави како је почео".

"Радујемо се због Симанића, тренер му је у Игокеи дао прилику, ја му желим све најбоље. Само нека настави и наравно… и он је кандидат. Само мора да настави овако како је почео."

Председник КСС, Небојша Човић, срећан је што је Пешићевим останком обезбеђен континуитет.

"Разговори са Пешићем су трајали неко време. Пешић је имао неке обавезе, мени је драго да смо договорили сарадњу. Немам шта да вам причам шта је иза њега и шта је урађено. За нас је било најважније да обезбедимо континуитет за оно што је урађено претходних година. Мислим да је то жеља и нације и играча", рекао је председник КСС Небојша Човић.

Први наредни мечеви Пешића на клупи биће против Данске.

"Оно што нам преостаје је да заједничким снагама радимо. Очекујемо велику подршку клубова. Сви рачунају да је све завршено, имамо квалификације за Европско првенство и ту нам треба подршка клубова. Уговор који смо потписали је на период до 30. септембра 2025. године. Са могућношћу да наставимо даље и идемо у нове изазове", додао је Човић.

Искусни стручњак ће, ако се Србија квалификује, водити "орлове" и на ЕП, које ће 2025. године бити одржано у Финској, Пољској, Летонији и на Кипру.

image