Спорт

Скупштина која одређује будућност Партизана – Расим Љајић спасилац, у клуб стижу велика имена

Црно-бели налазе се на прекретници коју представља седница скупштине клуба заказана за 15 часова
Скупштина која одређује будућност Партизана – Расим Љајић спасилац, у клуб стижу велика имена© Ivica Veselinov/ATA Images

Фудбалски клуб Партизан, после година пропадања, требало би да добије нову управу чији ће циљ прво бити стабилизација финансијског сектора, а онда и повратак у борбу за трофеје и пласман у Европу.

Екипа из Хумске већ седам година је инфериорна у односу на вечитог ривала Црвену звезду, исто толико навијачи су незадовољни радом двојице најважнијих људи, али никако нису могли да их натерају на одлазак.

Председник Милорад Вучелић и генерални директор Милош Вазура означени су као највећи кривци за тренутно стање у Партизану.

Више пута су навијачи протестовали, бивши играчи су чак потписали петицију за њихову смену, а она ће се званично догодити на данашњој седници.

Расим Љајић, бивши министар и потпредседник Владе Србије, виђен је као нови председник, а до именовања на ту функцију свакако ће водити клуб – за почетак са чела Привремене комисије за стабилизацију.

Познато је да је Љајић велики навијач црно-белих и од њега се очекује да га врати у врх српског фудбала.

"Све што видите испод површине је ружно и тешко и мора човек да тражи нека решења која нису конвенцијална. Ако поштујете нека правила, аутоматски сте доле. Лагао бих ако бих рекао да нисам имао дилему – имам је и сад, али немам куд", најавио је за "ТВ Прва" Љајић да ће људи који дођу у клуб радити без плате.

"Решио сам и то ми је приоритет свих приоритета. Не треба ми ни слава ни новац, сви ћемо радити без иједног динара. Партизану треба помоћ, сви који воле клуб треба да помогну."

Медији су спекулисали ко би могао да му се придружи у мисији спасавања Партизана, а највеће име свакако је Предраг Мијатовић.

Некадашњи ас Реал Мадрида прихватио је да буде члан прелазне гарнитуре власти и одмах ће добити велико појачање. Друго важно име је Данко Лазовић.

Њих двојица биће задужени за спортско пословање клуба.

Велики део нове управе договорен је на састанку у једном престоничком ресторану, којем су, поред наведених појединаца, учествовали и Зоран Бата Мирковић, Гордан Петрић, али и бивши кошаркаш Партизана – Дејан Томашевић, којег за Мијатовића везује пријатељство и кумство.

Милка Форцан постаће такође нови члан привремене комисије Партизана. Утицајна је у сфери економије и бизниса, а своје знање усавршавала је у Лондону.

Последњих година бавила се консалтингом и лобирањима у свету бизниса и економије и дефинитивно ће знањем и контактима допринети у оздрављењу, бар делимичном, Партизанових финансија.

Поред ње, у прелазној власти клуба биће још неколико људи из света бизниса, али ће се све детаљније знати данас после 15.00 када је заказана седница скупштине клуба.

Што се спортског сектора тиче, директор ће остати Ивица Илиев, док се велике промене спремају и у том делу. Црно-бели желе да се врате коренима и поново буду расадник талената, због чега ће се много више пажње посвећивати школи фудбала.

Зато је Илијев одлучио да доведе некадашњег тренера Владимира Вермезовића, који је главни кандидат да постане директор Омладинске школе црно-белих, што је договорио и Љајић.

Будући први човек Партизана није задовољан тренутним стањем у спортском сектору, трансфер политиком и мањком домаћих играча.

Због тога је обавио разговор и са тренером Савом Милошевићем, који му је открио неке невероватне детаље.

"Причао сам са тренером и рекао ми је да у екипи има седам играча који по квалитету не би могли да играју ни у једном тиму Суперлиге, а не у Партизану", отворено је рекао Расим Љајић и потом се запитао :

"Зашто су ту?"

"То је добро питање. Срамота је да објашњавам шта је у питању. Не знам и не могу да улазим у намере, такав је ефекат. Имамо седморицу који не служе ничему. Дошло је преко 30 играча у два прелазна рока и свака грешка мора да се сведе на минимум минимума. Свака грешка се скупо плаћа, а са оваквим стањем је свака грешка дуплирана."

Поред Владимира Вермезовића очекује се повратак у школу још једног бившег аса, који је годинама радио на стварању младих играча – Звонка Варге.

Скупштина Партизана заказана је за 15.00 и после ње биће потврђене велике промене у клубу.

image