Спорт

Надал открио да му Новак није највећи ривал и прорекао му крај: Ако дође до менталне кризе...

"Бик са Мајорке" одиграо је последњи меч против Ђоковића, али је неколико дана касније шокирао изјавом да му он није највећи ривал
Надал открио да му Новак није највећи ривал и прорекао му крај: Ако дође до менталне кризе...Getty © Richard Pelham / Stringer

Рафаел Надал завршава фантастичну каријеру након 20 година у самом врху светског тениса као један од тројице људи који су креирали златну еру "белог спорта".

Надал је одлучио да се повуче због бројних проблема са повредама и чињенице да више не може да се опорави како би био компетентан на највишем нивоу.

Његов последњи турнир биће завршница Дејвис купа у Малаги, где ће са репрезентацијом Шпаније покушати да дође до пете титуле у овом такмичењу, прве након 2019. године.

Пре тога је учествовао на егзибиционом турниру "Слем шест краљева", на којем је заузео четврто место иза Новака Ђоковића, Карлоса Алкараза и шампиона Јаника Синера.

Управо је турнир окончао поразом од Ђоковића у два сета, чиме је стављена тачка на највеће ривалство свих времена, које је бројало чак 60 страница и из којег је Србин изашао као успешнији (31-29).

Више пута се Рафа захваљивао Новаку на свему што су проживели у претходне две деценије, али је неколико дана касније, у великом интервјуу за шпански "Ас", шокирао својом изјавом.

"Ђоковић је играч с којим сам се највише суочавао, али за мене је мој највећи ривал био (Роџер) Федерер", почео је 38-годишњак са Мајорке.

"Када сам дошао на тур, Федерер је био ту и он је био први. У годинама када сам био на врхунцу у сваком смислу, били су то Роџер и Новак. Но, у првим годинама, које на посебан начин обележавају, Роџер је увек био ту. Мислим, и не знам зашто, да је моје ривалство с њима двојицом било интензивније него оно што су они имали међусобно. Не знам тачно који је разлог, али осећам да свет то тако доживљава."

Швајцарац је већ неколико година у пензији, сада и Надал завршава професионалну каријеру, а једини који и даље игра на највишем нивоу је Новак.

"Што се тиче Ђоковића, не знам. Мислим да је људски да Новак, иако је још здрав, има одређене године и логично је да нас време све хвата."

"Када је Федерер отишао, а када одем ја, с обзиром на то да смо ми били његови велики ривали, у неком тренутку може доћи до мале менталне кризе и пронаћи ће разлог да се повуче. То се дешава свима."

И српски ас је изгубио корак за водећим младим снагама, али је у години за нама дошао до највећег циља – златне Олимпијске медаље. Први пут од 2017. године није освојио нити један гренд слем трофеј, али га због тога не треба отписивати.

"Новак је довољно добар да, ако је здрав, настави да буде конкурентан на највишем нивоу и да тежи освајању најважнијих турнира. Ако је и даље срећан радећи оно што ради, наставиће с тим. Ако у неком тренутку све што треба да уради да би остао на највишем нивоу више не буде вредно, повући ће се – то је оно што мислим."

Покушао је освајач 20 највећих пехара да упореди другу двојицу чланова "велике тројке".

"Код Роџера је јасно да је то био веома оштар контраст у стиловима и приступима спорту. А с Новаком, наравно, то је био невероватан изазов. На крају, он је играч који је успео да одржи веома висок ниво игре и да се побољшава сваке године. Бројеви показују да је он најбољи, а то је разлог зашто је његов тениски ниво такође најбољи.

"Поред тога, он је тај који је најдуже избегао повреде. То му је омогућило да задржи свој физички, тениски и ментални ниво највише времена. То није изговор, захваљујући томе је најбољи и то је заиста заслужио."

Њих тројица су најзаслужнији што је тенис постао један од најпопуларнијих спортова на свету.

"Ствари иду циклично и логично је да када се завршава ера у којој су три играча била веома успешна, више него ико други у историји спорта, може да се каже да је била нешто посебно из много разлога. Причамо сад о другој ери, оној у којој су већ играчи попут Карлоса (Алкараза), који већ има четири слема. Јаник (Синер) има два. Сваке године имате шампионе и ако наставе овако, биће у стању да привуку велики интерес", објаснио је Надал и наставио:

"Током година, интерес ће расти из очигледних разлога, јер се велике звезде не рађају у два дана. Оно што их чини великим је то што су губили временом, али су превазилазили границе спорта, а људи су долазили на мечеве. Не само зато што воле тенис, већ и што их цене као личности. За то ће бити потребно времена, али сам убеђен да ће се догодити."

Ипак, за крај је открио да не види ко би могао да парира двојици тренутно најдоминантнијих тенисера – Синеру и Алкаразу.

"Имају могућност да имају дуге каријере са много успеха. Њих двојица су изнад свих других. Не видим ривала који би могао да их засени. Наравно да има много добрих играча, али на релативно дуже стазе, не постоји нико ко може стварно да се такмичи с њима, све док не доживе повреду која би их спречила да играју на истом нивоу", закључио је Надал.

image