Звезда након преокрета и драме боља од "братског" Олимпијакоса у Пиреју

Кошаркаши Црвене звезде савладали су на гостовању у Пиреју екипу Олимпијакоса са 90:86 у мечу 15. кола Евролиге

Још један меч у којем Црвена звезда игра драматичну и неизвесну завршницу, али за разлику од сусрета са Олимпијом у Београду, српски тим овога пута долази до тријумфа на паркету у Пиреју.

Поновили су црвено-бели партију из јануара ове године, када су савладали "братску екипу" у гостима.

Поприлично динамично било је у дворани "Мира и пријатељства", пошто је у неколико наврата је српски тим заостајао двоцифреном разликом.

Олимпијакос је боље отворио меч, долазио до солидних позиција и подогака са дистанце, док је Звезда била боља у рекету у првој деоници.

Након уводних 10 минута меча, резултат је износио 22:21 за домаће.

Олимпијакос је појачао ритам у другој четвртини, поготово у одбрани, што им је доносило лакше поене на другој страни.

Празан ход Црвене звезде у нападу, доносио је раст предности грчке екипе, која је водила прво седам, потом девет, а на моменте 11 и 12 поена разлике.

Ипак, Звезда прави серију 9:2 у самој завршници и хвата потпуни прикључак, те на полувреме одлази са само четири поена заостатка.

Резултатска клацкаликца гледала се у трећој деоници, али кад год би Олимпијакос долазио до осетније предности, српски тим имао би спреман одговор.

Као и у претходне две четвртине, Звезда је и у трећој деоници одиграла за класу боље у завршници и то им се опет исплатило.

Не само да су успели да надокнаде седам поена дефицита изабраници Душка Ивановића, већ су на крилима Вилдозе и Недовића успели да преокрену и преузму вођство.

Последња четвртина донела је праву драму, пошто је сада Звезда била у позицији да има осетнију предност, коју умало да изгуби.

Фантастично су у четвртој четвртини играли Филип Петрушев и Огњен Добрић, захваљујући којима је Звезда везала неколико квалитетних одбрана, потом и поена на другој страни.

Српски црвено-бели тако су дошли до 11 поена предности, колико су имали на само пет минута до краја меча.

Уследио је одговор Олимпијакоса, који се тројкама Ларенцакиса и Слукаса, потпуно вратио у меч.

Грчки тим искроистио је и лоше фаулове противника, те је поенима Блека са линије за слободна бацања, успео да смањи разлику у финишу на само два поена за Звезду. 

Није тим са Малог Калемегдана био најсконцентрисанији у завршници, што је дало прилику Олимпијакосу да дође до продужетка или победе.

Успешно се одбранио тим Душка Ивановића, да би потом Вилдоза био смирен са линије за слободна бацања и тако осигурао победу свог тима.

Управо је Вилдоза био најбољи стрелац Црвене звезде са 22 поена, а поентерски су се истакли и Петрушев са 14, Митровић са 13 и Недовић са 12 поена.

Код Олимпијакоса најефикаснији су били Блек и Слукас са 14, односно Везенков са 13 поена.

Након 15 одиграних утакмица, Црвена звезда има учинак од осам победа и седам пораза, док је Олимпијакос на скору 9-6.

22. дец 2022 • 21:49

Крај меча: Олимпијакос - Црвена звезда 86:90

Одбранила се Звезда, а потом је Вилдоза био смирен са линије за слободна бацања, чиме је Звезда успела да слави након драматичне и неизвесне завршнице.

Олимпијакосу није помогао ни кош Слукаса у последњим секундама, па је српска екипа славила резултатом 90:86.

40' - Олимпијакос има напад за продужетак или победу

Није искористила Звезда свој напад, па у саму завршницу улази са само два поена предности. Олимпијакос има напад до краја меча, у којем може да избори продужетак или победу.

39' - Звезда у последњи минут улази са четири поена предности

Упркос тројци Ларенцакиса, Звезда је поенима Добрића успела да се одвоји на два поседа предности и у последњи минут улази са четири поена предности.

37' - Последња три минута, Звезда води са седам поена

Олимпијакос је искористио то што је Звезда раније испунила бонус, те се поенима са линије за слобона бацања, на тренутак потпуно вратио у меч и смањио разлику на три поена. Ипак, тројка Вилдозе је успела на тренутак да одбије налет ривала.

Улази се у неизвесну завршницу...

34' - Звезда води са 73:63

Сјајну одбрану игра Звезда, на челу са Филипом Петрушевим, док у нападу серују поена постиже Огњен Добрић, па Црвена звезда стиже до двоцифрене, њене највеће предности на мечу - 73:63.

Крај треће четвртине: Олимпијакос - Црвена звезда 62:65

Мајсторијом Луке Вилдозе у последњој секунди треће четвртине, Звезда стиже до предности од три поена након 30 минута кошарке - 65:62.

Имао је Олимпијакос 12 поена предности у другој и девет поена предности у трећој деоници, али је српски тим успео да се врати и направи потпуни преокрет.

28' - Звезда води

Тројком Филипа Петрушева, а потом и закуцавањем Луке Митровића, Звезда поново крунише период веома солидне игре, којом се потпуно вратила у меч и дошла до преокрета - 61:60.

26' - Папаниколау везује шест поена

Две битне тројке погодио је Костас Папаниколау, па домаћин успева да се поново одлепи на осетнијих осам поена - 59:51.

21' - Настављен је меч

Почела је трећа четвртина...

Полувреме: Олимпијакос - Црвена звезда 45:41

Српски тим одиграо је знатно боље у финишу друге четвртине, успео да се одбрани у неколико везаних поседа, а потом и поентира на другом крају паркета, чиме је заостатак од 12 поена, смањио на само три.

Након 20 минута кошарке, Олимпијакос води са 45:41.

Слукас предводи стрелце Олимпијакоса са 10 поена, поен мање постигао је Везенков, док по седам опена имају Боломбој и Блек.

У редовима Црвене звезде истичу се Недовић са 10, као и Митровић и Лазаревић са по осам поена.

15' - Осетнија предност Олимпијакоса

Проналазе кошаркашки Олимпијакоса начин да на једној страни зауставе нападе Црвене звезде, а на другој да погоде потпуно отворене шутеве за три поена, па грчки тим долази до осетније предности која износи 36:28.

Крај прве четвртине: Олимпијакос - Црвена звезда 22:21

Изгубљене лопте скупо су коштале Црвену звезду, па након прве четвртине губе са 22:21.

Створио се утисак да је српски тим био бољи у уводних 10 минута кошарке, на тренутак је предност тима Душка Ивановића била и шест поена, али се Олимпијакос вратио и преокренуо.

Везенков и Боломбој са девет и седам поена предводе стрелце грчког тима, док су у редовима српских црвено-белих најефикаснији Недовић са осам и Митровић са четири поена.

5' - Отворено се игра на обе стране

Након уводних пет минута кошарке, ниједна екипа није направила фаул, а резултат је 13:12 за Олимпијакос.

Домаћи тим нешто је расположенији у шуту за три поена, док Звезда до поена долази из рекета. 

1' - Почео је меч

Први напад на мечу има српска екипа...

Звезда без Кампаца

Најновије појачање Црвене звезде неће моћи да наступа на утакмици против Олимпијакоса, јер још увек није регистрован, те ће деби уписати у АБА лиги.

Поред Кампаца, Звезда не може да рачуна на повређене Мартина и Ивановића, али и Кузмића.

Барцокас очекује тежак меч

Тренер Олимпијакоса Јоргос Барцоса изјавио је да очекује тежак меч против неугодне екипе каква је Црвена звезда.

"Уколико погледамо Звездине резултате претходних недеља, схватамо да ће меч бити веома тежак за нас. Тренутно, Вилдоза и Недовић су два играча која нису били ту када је противник имао лош период. Способни су да поентирају, али и да креирају око 60 посто њихових поена. Због тога морамо да играмо добру одбрану на њима, уколико желимо да победимо", рекао је Барцокас.

Ивановић о противнику

Тренер Црвене звезде био је јасан док је причао о квалитету противника.

"Олимпијакос је један од најјаснијих кандидата за фајнал фор. Познају се одлично, играју по аутоматизму, сјајни у одбрани, нападу. Статистички су можда и најбоља екипа досад. Биће веома тешко. Ови момци имају карактер да сваку утакмицу желе да победе, па ћемо видети", рекао је Душко Ивановић уочи меча у Грчкој.

Обе екипе желе да се врате на победнички колосек

Након 14 одиграних утакмица у досадашњем току сезоне у Евролиги, Олимпијакос је четврти на табели са девет победа и пет пораза.

У претходном колу уписали су пораз на гостовању од АСВЕЛ-а.

Са друге стране, Црвена звезда је на скору 7-7 и 10. је на табели.

Тим Душка Ивановића у прошлом колу прекинуо је низ од шест победа, пошто је у Београду поражен од екипе Олимпије са 71:67.

Међусобни однос на страни грчког тима

Олимпијакос и Црвена звезда су се 11 пута састајали у Евролиги.

Седам пута славила је грчка екипа, док је четири победе остварила Црвена звезда.

Последњи пут састали су се у јануару ове године, када су српски црвено-бели славили управо на гостовању у Пиреју, резултатом 76:72.

"Братски" дуел

Олимпијакос и Црвена звезда познати су као "братски" клубови, чији навијачи често знају заједно да навијају у међусобним утакмицама.

Очекује се да тако буде и овог пута у дворани "Мира и пријатељства".