Новак чудотворац - осам титула које је освојио након спасених меч лопти

Ђоковић је поново стигао до трофеја након што је током неког од мечева био на један поен од пораза

Новак Ђоковић је ближи свом 40. него 30. рођендану, али он не престаје да прави чуда на тениским теренима. Освојио је и АТП турнир у Аделајду и то након што је у финалу против Себастијана Корде спасио једну меч лопту.

Да је српски тенисер "ментална громада" показује и невероватан података - ово је осми пут да је освојио титулу на турниру на ком је спасавао макар једну меч лопту.

Била је ово Ђоковићева 16. победа у каријери до које је стигао након што је био на поен од пораза. Ипак, у чак осам наврата је те турнире и освајао, показавши да "худинијевски" увек може да се извуче са ивице понора.

Све је почело 2007. године на АТП турниру у Бечу. Тада је у четвртфиналу спасио меч лопту против Хуана Игнасија Челе, али се извукао и потом у финалу победио Стена Вавринку.

Други пут је тако славио у Базелу 2009. године, након што је у полуфиналу Радек Штепанек био на поен од победе. Уследило је полуфинале Ју-Ес опена 2011. и чувене две меч лопте Роџера Федерера које је Новак спасио, потом освојивши турнир победом над Рафаелом Надалом у финалу.

У Шангају 2012. је Ђоковић отишао корак даље, спасивши пет меч лопти у финалу против Ендија Мареја. У Дохи 2017. је исто урадио у полуфиналу - пет спашених меч лопти против Фернанда Вердаска.

Од тада, у финалу Вимблдона 2019. је поново спасио две меч лопте на сервис Федерера, док је у Дубаију 2020. славио против Гаела Монфиса, неутрализовавши три меч лопте Француза у полуфиналу. Сада је на све додао и Аделајд 2023. године, за савршен почетак сезоне и перфектну припрему за Аустралија опен.