Спорт

Пешић: Потребно је да гледамо у будућност, странци у KЛС нису потребни

"Морамо да размишљамо о будућности српске кошарке, смањили смо се као земља, потенцијали талента су се смањили и морамо нешто да учинимо, рецимо да у нашој Kошаркашкој лиги Србије (KЛС) не играју странци", изјавио је селектор Србије Светислав Пешић
Пешић: Потребно је да гледамо у будућност, странци у KЛС нису потребни© TANJUG

Он је истакао да је логично да Звезда и Партизан имају странце у својим редовима јер у европском такмичењу играју против клубова који имају и више странаца, Барселоне, Бајерна, Ефеса и других, али да у KЛС клубови не играју интернационална такмичења и да је ту потребно дати простор домаћим младим играчима.

"Такође, популарност кошарке се из године у годину увећава, пре свега због утицаја НБА, али и наших играча. Kошарка је глобални спорт и ми смо нрекад били странци у неким клубовима и то је потребно потпуно другачије разумевати, објашњавати, али сигуран сам да би сви највише волели да имају домаће играче, али ми тај потенцијал више немамо. Ми имамо добар таленат, али недовољан", истакао је Пешић.

Ево сада славимо 100 година, то ће бити фантастично, треба обележити јер смо ми толико дали врхунских играча, као ниједна земља у Европи, то треба да буде подстицај и за клубове и за младе играче да добију мотивацију и да им се омогући да што дуже остану у Србији, додао је искусни тренер.

"Па једног дана зашто да не и да се оде у иностранство, стекне ново искуство, научи неки језик. Желим да кажем да треба размишљати о будућности", истакао је селектор Србије.

Пешић каже да је рано за изјашњавање на тему да ли је репрезентацији Србије потребан странац.

"То може да буде у некој будућности, знам како како то доживљавају наши навијачи, али тако је било и у други зремљама, рецимо у Шпанији. Нико није могао да замидсли да игра неки странац, а онда је дошао Американац (Лорензо Браун) и донео им титулу на ЕП, био МВП. Да ли би они то направили без њега? Тешко, али они су то направили, то не значи да ми треба да идемо тим путем, треба ићи природним путем".

Селектор се осврнуо и на елиминацију у осмини финала Европског првенства од Италије прошле године.

"О томе размишљам онолико колико је потребно због будућности репрезентације Србије. Наше учешће на Европском првенству сматрам успешним, поново смо били у најјачлем саставу, вратили су се играчи које јавност жели, а ја као тренер правио сам екипу, од 12 играча који се изумеђу себе најбоље слажу, на терену и ван њега. Пораз од Италије, то је за мене тренутни неуспех, изгубљена утакмица и ништа више".

"Задовољан сам процесом у прошлој години и током лета, имали смо две фантастичне утакмице, после пуно година спектакл у Арени против Грчке, победили смо и остали у шанси да играмо СП".

Следећег месеца пред репрезентацијом Србије су нови изазови.

"Нисмо се још квалификовали, у фебруару нас очекују две важне утакмице против Грчке у Атини и Велике Британије код нас. Морамо тај "прозор" да завршимо успешно. Биће компликовано, из разлога што знамо против кога играмо, али не знамо са којим играчима. Нећемо моћи да рачунамо на наше играче у иностраним клубовима, не знамо ситауцију са играчима Звезде и Партизана, који нас тренутно успешно представљају на међународмој сцени. Ми смо због тога срећни, али били би срећнији да нас и репрезентација на исти начин представља".

Свестан сам навијачких страсти, очекивања, знам да смо их на неки начин разочарали, као и неке "стручњаке" из медија који су то оценили као дебакл, али ја сам озбиљан, знам то боље од њих и зато сам овде где сам, навео је он.

"Турбулента година је иза нас, где није много зависило од играча и стручног штаба, такав је и систем такмичења, али оно што смо урадили пре свега у квалификацијама, што од нас зависи, било је на максимуму. Играчи су показали велики ентузијазам, жељу да играју за репрезентацију и постижу спортске резултате".

Пешић је рекао да су се приоритети променили, моћ клубова се повећава, а моћ Савеза смањује.

"Kод нас је то доста изражено, поготово што Савез од 2011. не води KЛС. Али, за све нас, што се тиче директно резултата дошли смо тамо где смо желели и да учешће на СП зависи само од нас. Ми са клубовима разговарамо, не преговарамо, имали смо добре разговоре у новембру, па смо имали неке играче Црвене звезде и Партизана. Неће то бити лако, ја то из искуства знам, то је реална ситуација".

Селектор позива навијаче на опрез.

"И пре Европског су многи видели најмање злато, а сад пред "прозор" се чује Енглеска, какви они, то је фудбалска нација, Грке смо много пута побеђивали, то смо ми, огромна су очекивања, понекад и нереална", закључио је Пешић и на крају рекао да би се свакако вратио са репрезентацијом у Београд после елиминације у Берлину, али да једноставно није могао јер је екипа имала 12 авионских карата на располагању.