Циципас у финалу Аустралијан опена - чека Новака, трофеј и прво место на свету

Грчки тенисер ће у недељу играти највећи меч у каријери, пошто ће имати прилику да оствари две ствари које му до сада никада нису пошле за руком

Стефанос Циципас је први финалиста Аустралијан опена! Грчки тенисер успео је из четвртог покушаја да забележи победу у полуфиналу гренд слема у Мелбурну, пошто је савладао Руса Карена Хачанова - 3:1.

По сетовима је било 7:6, 6:4, 6:7, 6:3 за четвртог тенисера света, који ће у недељу играти у свом другом гренд слем финалу, а бориће се за прву титулу и прво место на АТП листи.

Циципас је славио у мечу дугом три сата и 21 минут и то тек након четири сета. Тек, пошто је у тај-брејку трећег сета Хачанов успео да спаси две брејк лопте, освоји четири поена заредом и продужи меч.

Ипак, није Рус имао снаге за више. Циципас је држао врло висок ниво тениса током читавог меча и брејком на старту четвртог сета успео је да коначно "сломи" отпор ривала. Циципас сјајно сервирао, освојио 82 одсто поена на убачен први сервис и направио је чак пет брејкова током меча.

Сада ће Циципас у финалу чекати победника меча Новак Ђоковић - Томи Пол, који је на програму у петак од 9.30 по средњеевропском времену. Уколико Циципас освоји Аустралијан опен, не само да ће стићи до прве гренд слем титуле у каријери, већ ће постати и први играч на АТП листи од 30. јануара.

Циципас, који има скор 10 победа у 10 мечева у 2023. години, у у једином гренд слем финалу у каријери је изгубио од Ђоковића на Ролан Гаросу 2021. године.