Спорт

Катар се огласио поводом оптужби за нехумане услове рада

Организациони комитет Светског фудбалског првенства у Катару демантовао је да током изградње стадиона за Мундијал у овој земљи погинуло неколико хиљада радника.
Катар се огласио поводом оптужби за нехумане услове радаAP © Hassan Ammar

Организациони комитет Мундијала је реаговао пошто је Фудбалски савез Данске (ДБУ) представио „невидљиве“ дресове, а на којима је порука због кршења људских права у Катару.

„Желимо да истакнемо свој став по питању поштовања људских права и права миграната радника у Катару који су радили на изградњи стадиона. Верујемо да спорт треба да спаја људе. А када то није случај, сматрамо да на то треба указати“, саопштено је из Хумела, који је урадио дресове за данску репрезентацију.

Британски медији наводе да је од почетка изградње стадиона за такмичење у Катару погинуло око 6.500 радника углавном из Индије, Пакистана, Непала, Бангладеша и Шри Ланке.

Катарске власти су више пута демантовале ову информацију.

„Од добијања организације Светског првенства, Организациони комитет је напорно радио у сарадњи са катарском владом да овај турнир остави богато друштвено наслеђе. У вези с тим оспоравамо наводе 'Хумела' да је турнир коштао живота више хиљада људи.“

„Одбацујемо тривијализацију нашег труда и истинске посвећености циљу да заштитимо здравље и сигурност 30.000 радника који су изградили стадионе на којима ће бити одиграно Светско првенство и осталу инфраструктуру“, саопштили су организатори.

Светско првенство ће бити одиграно од 20. новембра до 18. децембра.

image