Нови светски рекорд - феноменални Дуплантис опет скочио у историју

Скакач с мотком је по шести пут у каријери успео да помери границу светског рекорда, а још увек су му тек 23 године

Шведска атлетска звезда Арманд Дуплантис поставио је нови светски рекорд с прескочених 6.22 метра на дворанском такмичењу у скоку с мотком.

Овај подвиг у француском Клермон Ферану, Дуплантис је остварио подигавши лествицу за један центиметар у односу на свој претходни рекорд остварен на Светском првенству 2022.

Олимпијски победник из Токија прескочио је 6.22 метра у трећем покушају на Ол-стар митингу, који организује тамошња звезда скока с мотком Рено Лавилени, и тако импресионирао 4.000 гледалаца у дворани. Двадесеттрогодишњи Дуплантис описао је осећај постављања новог, шестог светског рекорда као "вантелесно искуство".

"Када имате овакве тренутке, када је енергија на тако високом нивоу и када полетите према летвици, као да лебдите. Некако ми се чини да моје тело није ни слетело на струњачу након тог скока", објаснио је Швеђанин.

"Мало ми се све то чини превише. Стварно мислим да је то због Рено ​​јер он ми пуно значи. Од првих атлетских корака био је мој највећи идол", рекао је Дуплантис о свом супарнику и некад најбољем скакачу с мотком.

Дуплантис је рекорд поставио шести пут поправљајући га сваки пут за центиметар. Први пут је то успео у пољском Торуну пре готово три године са 6.17 метара. Пре тога рекорд је шест година држао Лавилени са 6.16 метара.