Ђоковић преживео "голготу" у Дубаију - патио, па победио 130. играча света

Најбољи тенисер света успео је након много мука да савлада до сада непознатог чешког тенисера

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић остварио је победу у првом колу Дубаија, месец дана након последњег меча и освајања Аустралијан опена. Ипак, било је то све само не угодан догађај за Србина.

Нови рекордер по броју недеља проведених као најбољи на свету и у мушком и у женском тенису (укупно 378 од овог понедељка) мучио се читава два и по сата да савлада Томаша Махача - 2:1 (6:3, 3:6, 7:6).

Почело је све како треба против 130. тенисера света, али онда, како је време одмицало, 22-годишњи Чех је бивао све надахнутији, а Ђоковић све стегнутији. Направио је чак 37 неизнуђених грешака на овом мечу, превише за своје високе стандарде, али је успео да буде довољно добар када је било најпотребније.

До сада непознати Махач успевао је да фрустрира Ђоковића и током доброг дела меча прикаже игру равну играчима из друштва 10 најбољих на свету. Толико му је све полазило за руком, ређао је винере из форхенда и бекхенда и агресивном игром терао Новака у незгодне позиције.

Ипак, иако је Новак вратио Чеха у трећи сет, када је од 4:1 брзо "просуо" предност до 4:4, успео је да сачува живце тамо где то готово увек ради - у тај-брејку. Изгубио је само један поен у последњем гему меча и тако стигао до другог кола турнира у Дубаију, где га чека Холанђанин Грикспор.

28. феб 2023 • 19:02

Напокон - Ђоковић је у другом колу Дубаија!

Новак Ђоковић је после два и по сата успео да савлада Томаша Махача 6:3, 3:6, 7:6, у тај-брејку 7:1! Много је било мучења, али је победа остварена против инспирисаног Чеха!

Идемо у тај-брејк!

Резултат је 6:6 у трећем сету и сада гледамо тај-брејк. Махач је успео да феноменалном игром одведе овај меч до последњег гема. Да видимо ко ће у друго коло турнира у Дубаију.

Поново све исто - 6:5

Још једном је Ђоковић на гем од победе. У првом покушају је Махач одлично сервирао и успео да стигне до 5:5, а након тога и најбољи тенисер света успева да освоји свој сервис гем без превише проблема.

Ђоковић је на гем од победе - 5:4

Освојио је Махач лако свој сервис гем и изједначио, а након тога, Ђоковић без изгубљеног поена стиже на гем од победе. Али за то ће морати да направи брејк у наредном гему.

Невероватно - Новак вратио Чеха у живот (4:3)

Ђоковић је дозволио Махачу да се врати у трећи сет, пошто је претрпео брејк. Сада ће Чех сервирати за изједначење, уместо да Србин буде на гем од победе. Имао је превише грешака у претходном гему...

По један гем на обе стране - 4:2

Успео је Новак да потврди онај освојени брејк, а после тога, Махач врло сигуран на свој сервис. Сада је само битно да српски тенисер чува своје сервис гемове...

Ево га коначно брејк Ђоковића - 3:1

Коначно, и то без изгубљеног поена. Новак први успева да зада ударац у трећем сету и сада ће сервирати да стигне до три гема предности. Ово би могао да буде кључан тренутак у мечу.

Наставља се меч - 1:1

Успео је Чех да настави меч и да одмах освоји наредна два поена, за изједначење на 1:1 у трећем сету.

Пауза због повреде Чеха!

Резултат је 1:0 за Ђоковић и 40:40 на сервис Махача, када је Чех приликом једног ударца претрпео повреду вероватно зглоба десне шаке. Чека се физиотерапеут...

Ђоковић осваја први гем у трећем сету - 1:0

Важан добар почетак трећег сета. Имао је Махач брејк лопту, али још се не да Ђоковић.

Махач осваја други сет - 6:3!

Невероватно, али истинито - Ђоковић губи сет од 130. тенисера света и то након што је Чех приказао игру које се не би постидели ни топ 10 играчи!

Имао је Ђоковић брејк лопту у последњем гему овог сета коју је Махач храбро спасио и потом успео да одведе меч у одлучујући сет.

Иста мета, исто одстојање - 2:4

И даље Махач у другом сету игра на врло високом нивоу, али ни Ђоковић није на свом уобичајеном. Одиграо је неколико добрих поена на свој сервис гем, било би добро да је то његово буђење...

Новак избегао "дупли брејк" - 1:3

Стигао је Махач до 3:0 освојивши и други гем на свој сервис, а онда је имао и две брејк лопте. Била је то прилика за "дупли брејк", али Новак је успео да се извуче и коначно освоји први гем од освајања првог сета.

Махач изненадио Ђоковића - води 2:0

После освајања првог сета Ђоковића, млади Чех се није дао збунити. Освојио је први гем на свој сервис на сигуран начин, а сада успева и да направи брејк и поведе 2:0 у другом сету.

Први сет осваја Ђоковић - 6:3!

Одличан завршетак првог сета, без изгубљеног поена. Показао је класу без да је играо нешто нарочито посебно. Пристојна игра после месец дана паузе и већ је Новак на пола пута ка наредној рунди турнира.

Трећи брејк у низу - 4:2

И опет Новак успева да одигра сјајан гем на сервис Махача, без икаквих проблема стиже до свог другог брејка на мечу.

Ужасан гем Ђоковића - 3:2

Чак пет неизнуђених грешака је Србин направио у свом сервис гему и одмах је претрпео брејк. Овде се добро видело да није играо у протеклих месец дана.

Ево брејка - 3:1 за Новака

Из другог покушаја, Новак успева да стигне до брејка. Прву шансу јесте пропустио, али не и другу, након великог промашаја Чеха из форхенда.

Сваком његов гем - 2:1

Прво је Махач без већих проблема освојио први гем на свој сервис, док је Ђоковић потом узвратио освојивши свој други гем и то без иједног изгубљеног поена. Неколико грешака Чеха је помогло у томе.

Ђоковић осваја први гем - 1:0

Сервирао је Новак и било је 30:30 у једном тренутку, али на крају Ђоковић осваја свој сервис гем. Неколико добрих поена је одиграо Чех, али и Србин је добро сервирао и генерално добро осећао ударац.

Време је за меч!

Новак Ђоковић и Томаш Махач управо излазе на терен, па се за неких десетак минута очекује почетак сусрета.

Када Новак излази на терен?

Тачна сатница није одређена, већ се чека завршетак меча Данил Медведев - Матео Арналди, на ком руски тенисер има вођство од 1:0 у сетовима.

Вероватно ће бити потребе да се чека још око сат времена.