Марина Маљковић: Жене су будућност, циљ ми је да што више девојака размишља о тренерском послу

Селекторка кошаркашке репрезентације Србије Марина Маљковић, у великом интервју за сајт ФИБА, говорила је о позицији жена у кошарци и томе да су велике ствари пред девојкама у овој професији

Марина Маљковић је селекторка кошаркашке репрезентације Србије, као и шеф струке женског тима Фенербахчеа.

У великом интервју за сајт ФИБА, Маљковићева је причала о позицији жена у кошарци и томе да су бољи дани пред дамама у овом спорту.

"Не смемо заборавити да је једна од најбитнијих ставки кључних докумената о глобалној  економији и дипломатији, управо значај једнакости између мушкараца и жена, читавог човечанства. Мој циљ се односи на једнакост у приликама и правима. Свет би био чудно место уколико би мушкарци и жене били исти. Другачији смо, али то је управо лепота тога."

Марина Маљковић дала је сјајан пример из кошаркашке репрезентације Србије.

"Као што сам и раније говорила. Свиђа ми се тренд да некадашње кошаркашице, сада постају тренери. На пример, у нашем националном тиму, некадашње освајачице европског злата и бронзе на Олимпијским играма - Дајана Бутулија и Данијел Пејџ, су у стручном штабу и баве се тренерским послом."

"Битно је да жене имају битне улоге, не зато што су жене, већ зато што то место заслуже. Мислим да постављањем таквих, исправних примера, може само послужити као мотивација девојкама да се определе за тренерски посао. То је мој циљ", изјавила је Маљковићева.

"Уколико неко узме мене као пример или за узор, молим нек то буде зато што добро радим свој посао, а не само зато што сам женско. Пол не сме бити фактор у бирању свог узора. Искрено, већина мојих узора у животу су мушкарци, невезано за кошарку", додала је селекторка Србије.

"Најбоље за кошарку, поготово женску, тек долази. Нисам ја никаква предводница и пионирка, само сам жена која ради свој посао најбоље што уме. То раде све моје колегинице. Ако жена може бити на врху Европске кошаркашке комисије, зашто не би могла бити селектор женске или мушке селекције", закључила је Маљковићева.