Почињу квалификације за ЕУРО 2024: Дерби Италије и Енглеске, Србија игра у петак

Квалификације ће бити на програму све до новембра, када ће бити познато 20 од 23 тима која ће се придружити домаћој селекцији Немачке на завршном турниру

У четвртак почиње нови фудбалски циклус на Старом континенту - 54 репрезентације стартују у квалификацијама за Европско првенство 2024. године које ће бити одржано у Немачкој.

Међу тим селекцијама је и репрезентација Србије која ће у наредним данима одиграти два сусрета, али претходно ће у четвртак почети надметање у групама Ц, Х и Ј.

ЕУРО 2024 бројаће 24 селекције, а 20 ће тражити пут на завршни турнир кроз квалификације. По два најбоља из сваке од 10 група отићи ће директно у Немачку, док ће преостала три места бити попуњена у марту 2024, у плеј-офу Лиге нација.

Првог дана квалификација, биће виђен прави дерби у оквиру групе Ц, пошто ће снаге одмерити тимови који су пре две године играли у финалу Европског првенства - Италија и Енглеска. У тој групи играју још и Северна Македонија и Малта.

У групи Х, у четвртак се играју три утакмице: Данска дочекује Финску у скандинавском дербију, Казахстан ће угостити талентовану Словенију, док ће Сан Марино покушати да коначно буде нешто више од тима за побољшавање гол-разлике против Северне Ирске. У оквиру групе Ј, Босна и Херцеговина дочекује Исланд, Португалија ће играти против Лихтенштајна, док ће Словачка угостити Луксембург.

Србија квалификације почиње у петак 24. марта против Бугарске у Београду, док ће три дана касније гостовати Црној Гори у Подгорици. Сви горепоменути мечеви играће се у термину од 20.45 часова. Уколико "орлови" не заврше на једном од прва два места у групи, учествоваће у баражу наредне године пошто су у Лиги нација били први у својој групи у Б дивизији.