Тадић и Влаховић погађали, Самарџић дебитовао – "орлови" полетели ка Европском првенству

Фудбалска репрезентација Србије успешно је започела квалификације за Европско првенство које ће бити играно у Немачкој

"Орлови" су полетели у жељи да се коначно, после више од две деценије пласирају на континентални шампионат, а на отварању квалификација били су бољи од Литваније – 2:0 (1:0).

Наш национални тим важио је за великог фаворита пред дуел на стадиону "Рајко Митић" и то је пред нешто више од 20.000 гледалаца и оправдао.

Селектор Драган Стојковић Пикси је дуел започео у формацији са два нападача, уз Александра Митровића почео је Душан Влаховић, док се у одбрани нашао и Страхиња Ераковић.

Момци у црвеним дресовима од самог старта утакмице су наметнули свој ритам и кренули да плету мрежу. До предности су стигли у 16. минуту из прве праве акције.

Одлично се развио напад "орлова" и лопта је дошла на леви бок до Филипа Костића. Он је ушао у казнени простор, вратио повратну до капитена Душана Тадића, којем није било тешко да је са седам-осам метара проследи у мрежу.

Тада је кренула серија напада српских репрезентативаца и неколико пропуштених прилика – Марко Грујић је петом погодио стативу, док Александар Митровић у неколико наврата није имао среће да добре ситуације претвори у нови погодак за репрезентацију.

Тим резултатом отишло се на одмор, да би почетком другог Србија добила праву опомену. Баш као и у једној ситуацији у првом, Литванија је имала велику шансу у другом полувремену, али је Вања Милинковић-Савић био на висини задатка.

Одмах су се уозбиљили играчи Србије и дошли до вођства од 2:0! Митровић је у полуконтри прихватио лопту на левом боку, проследио до Тадића, који је вратио повратну на петерац. Ту је сачекао Душан Влаховић и спровео у мрежу.

Тада је и сломљен отпор гостију, а до краја утакмице деби је уписао и Лазар Самарџић.

Момак рођен у Берлину који игра за Удинезе, а који је прошао млађе категорије Немачке, одлучио се за Србију и селектор Стојковић га је убацио у последњих двадесетак минута. У игру је ушао уместо свог идола Душана Тадића.

"Орлови" сада имају три бода, исто колико и Црна Гора, која је на отварању такмичења савладала Бугарску у гостима (1:0).

Управо ће Црногорци бити следећи противници нашим момцима, а тај меч на програму је у понедељак, 27. марта од 20.45 у Подгорици.

24. мар 2023 • 22:38

90+4' Крај утакмице, Србија је победила Литванију!

"Орлови" успешно започели квалификације за Европско првенство и савладали Литванце резултатом 2:0.

81' И Јовељић у игри

Дејан Јовељић, који игра изузетно у ЛА Галаксију већ неко време, ушао је у игру уместо Митровића.

77' Вања поново чува гол Србије

Одличан продор Черниша по левој страни, шутирао је снажно по земљи, али је Вања Милинковић-Савић опет био прибран.

75' Сергеј пропустио добру прилику

Лепа асистенција Живковића за Сергеја, он је слабије примио лопту и шутирао, право у голмана гостујућег тима.

72' Деби Лазара Самарџића

Лазар Самарџић, момак рођен у Берлину који игра за Удинезе, дебитује за селекцију Србије. Момак који има 21 годину у игру је ушао уместо свог идола Душана Тадића.

63' Прва измена у редовима Србије

Утакмицу је завршио стрелац другог гола Душан Влаховић, а на терену је Сергеј Милинковић-Савић.

53' ГОООЛ! Влаховић дуплирао предност Србије!

Одмах су се уозбиљили играчи Србије и дошли до вођства од 2:0! Митровић је у полуконтри прихватио лопту на левом боку, проследио до Тадића, који је вратио повратну на петерац. Ту је сачекао Душан Влаховић и спровео у мрежу.

51' Велика опомена "орловима", још једна шанса за Литванију

Почетком другог полувремена Литванија је била близу изједначења. Јанкаускас је побегао чуварима, шутирао у доњи десни угао, али је Вања Милинковић-Савић.

46' Почело друго полувреме

Без промена у саставима Србије и Литваније.

45' Крај првог полувремена, Србија води против Литваније

"Орлови" имају минималну предност против Литванаца, стрелац јединог гола био је капитен Душан Тадић.

44' Никако да срећа погледа "Митрогола"

Још једном Костић центрира и још једном је "Митрогол" највиши на првој стативи – ипак само корнер.

35' Грујић петом погодио стативу!

Након одбијене лопте, из прве је са неких двадесетак метара шутирао Андрија Живковић. Лопту је на путу до гола захватио Грујић и то петом и променио јој правац. Нажалост, није имао среће и погодио је стативу.

34' Митар није имао среће

Фантастичан продор Александра Митровића, са два дриблинга се ослободио двојице играча, али је мало недостајало да погоди супротни угао.

28' Велика шанса за Литванију, Србија имала среће

После додавања Голубицкаса са леве стране, одлично се у казненом простору заградио Паулаускас и сачувао лопту. Шутирао је из окрета, али је, срећом, лопта отишла поред десне стативе.

22' Први покушај Митровића

Костић је извео корнер, на другој стативи највиши у скоку био је Александар Митровић, али није добро захватио лопту.

16' ГОООЛ! Србија води 1:0!

Сјајна акција и вођство Србије против Литваније 1:0.

Одлично се развио напад "орлова" и лопта је дошла на леви бок до Филипа Костића. Он је ушао у казнени простор, вратио повратну до капитена Тадића, којем није било тешко да је са седам-осам метара проследи у мрежу.

14' Влаховић слабо шутирао из прве шансе

Веома лепо је Тадић проиграо Влаховића у казненом простору, али нападач Јувентуса није могао добро да шутира из тешке позиције.

8' Србија први пут припретила

Са десног бока је одлично центрирао Живковић на другу стативу, мало је недостајало да до те лопте стигне Митровић, али се Литванија некако одбранила.

1' Почела утакмица Србије и Литваније

"Орлови" полетели ка Европском првенству.

Црна Гора победом започела квалификације

У првој утакмици групе Г квалификација за Европско првенство у Немачкој, Црна Гора је минималним резултатом савладала Бугарску (1:0).

Црногорци су у Разграду дошли до важних бодова, а стрелац јединог поготка био је Никола Крстовић у 70. минуту.

Екипа коју води Срђан Кљајевић у следећој рунди, у понедељак дочекује Србију.

Графички приказ постава Србије и Литваније

Састави:

Србија (3-4-1-2): Вања Милинковић-Савић – Ераковић, Гудељ, Павловић – Живковић, Грујић, Лукић, Костић – Тадић – Влаховић, Митровић

Литванија (4-1-4-1): Барткус – Ласицкас, Коловас, Гидрваинис, Бенета – Шимкус – Чернич, Гинеитис, Голубицкас, Јанкаускас – Палаускас

Добродошли!

Добродошли на лајв блог утакмице између Србије и Литваније на почетку квалификација за Европско првенство.