Спорт

Политика или бизнис? Руси ће остати без личних признања у НХЛ

У НХЛ се завршава регуларна сезона, након чега се одређују не само учесници Стенли купа, већ и кандидати за појединачне награде
Политика или бизнис? Руси ће остати без личних признања у НХЛGetty © Yifan Ding / Stringer

Има их доста у Северној Америци и сваки трофеј је вредан на свој начин. И иако ће се додела награда одржати тек на лето, сада није тако тешко именовати њихове будуће власнике.

Обично међу најбољима од најбољих има места за једног (као прошле сезоне) или неколико (као 2019.) руских хокејаша. Међутим, према резултатима првенства 2022/23, не могу да рачунају на личне награде.

Као и увек, међу фаворитима за награду најбољег стрелца сезоне („Морис Ришар Трофеј“) био је Александар Овечкин, а за разлику од осталих играча, „Вашингтон“ није разочарао. Ко зна колико би голова постигао да се у његовој породици није догодила трагедија када му преминуо отац због чега је изостао са неколико мечева.

Овечкин је ипак и даље у трци за награду, а главни конкурент му је Конор Мекдејвид из Канадског Едмонтона.  Он је фантастичан ове сезоне са 62 гола и неће стати.

Ипак, још једна, десета по реду, награда  није толико важна за Овечкина колико то да уђе у историју и обори рекорд по броју голова који припада Вејну Грецкију. Ка томе иде сигурним корацима.

МекДејвид и његов партнер Леон Драјзајтл нису оставили никакве шансе Никити Кучерову у борби за награду најбољег стрелца сезоне - Трофеј Арт Рос. Руски нападач „Тампе” игра „регуларну сезону” на свом уобичајеном високом нивоу и већ је постигао више од 100 поена (106), али је проблем што их Мекдејвид има скоро 150, а Немац Драјзајтл са свог линка поставио и лични рекорд (120) .

Веома престижан трофеј - награду највреднијег играча или "Харт трофеј" - могао би да освоји Кирил Капризов из Минесоте. Током већег дела шампионата, нападач је носио скромног Вајлда на леђима и то је одлично радио, постижући више поена по утакмици. Невоље су почеле када му је дефанзивац Винипега Логан Стенли скочио на леђа.

Кирил то није могао физички да издржи и повредио се због чега сада пропушта крај сезоне.

Ипак највише Руса конкурише за „Трофеј Вежина” – награду која се додељује најбољем голману НХЛ лиге. Пет руских голмана одједном је у првих 10 у сезони по броју победа, Андреј Василевски је у прва три по завршеним спасавањима, Александар Георгијев дели вођство у мечевима на нулу, а Иља Сорокин има одличан стопа прекида од 92,3%. У било којој другој сезони неко од њих би сигурно добио појединачну награду, али је шведски голман Линус Улмарк из Бостона обележио ову сезону. Он је број један у сезони и по броју победа и по проценту одбијених шутева, а његов тим држи историјску "регуларну сезону" и завршио је први пре рока. Тешко је замислити да ће Везина отићи неком другом, али Сорокин и Василевски су сасвим способни да уђу у прва три.

Постоји и награда за најбољег дефанзивног нападача, коју су Павел Датсјук (три пута) и Сергеј Федоров (два пута) освојили у различитим годинама, али сада у НХЛ-у једноставно нема центарфора овог типа са руским пасошем.

Хипотетички, "Селки трофеј" би могао да преузме Валериј Ничушкин из Колорада, који успева да буде користан на целом терену. Прошле сезоне је делио 3.и 5. место у гласању, а овога пута игра још занимљивије (44 поена у 46 мечева), али је због повреде пропустио скоро половину шампионата.

Међутим, не вреди сматрати да је сезона 2022/23 неуспешна за руске хокејаше. Они ће за само неколико недеља почети да се боре у плеј-офу, а Никита Кучеров, Андреј Василевски, Кирил Капризов, Артемиј Панарин, Игор Шестеркин, а можда и Иља Сорокин са Јевгенијем Малкином имају све шансе да победе у најпрестижнијем трофеју сезоне – Стенли купу.

image