Спорт

Да се не заборави: Док су у Београду падале НАТО бомбе, АЕК гостовао Партизану као знак подршке

Грчки клуб дошао је да одигра пријатељску утакмицу усред бомбардовања Србије као знак пријатељске солидарности
Да се не  заборави: Док су у Београду падале НАТО бомбе, АЕК гостовао Партизану као знак подршке© Twiter/FK Partizan

Фудбалски клубови АЕK из Атине и Партизан  на данашњи дан славе успомену на једну утакмицу која је превазишла спортске оквире.

Тог дана 1999. године Грци су дошли у српску престоницу како би одиграли пријатељску утакмицу са црно-белима симболично на празник Благовести, 7. априла, током НАТО бомбардовања, које је почело 24. марта 1999. године.

Инцијатор одржавања ове утакмице био је Димитрис Мелисанидис, власник ФК АЕК, уз сагласност фудбалера и посебно капитена тима, Демиса Николаидиса.

Пут преко Мађарске

Долазак у Србију био је изузетно опасан јер су бомбе свакодневно падале свуда широм земље, али то није спречило руководство, играче, али и навијаче атинског клуба да дођу на утакмицу са Партизаном. Фудбалери и стручни штаб су су ишли авионом преко Мађарске, а по доласку у нашу земљу суочили су се са бомбардованим Новим Садом. С друге стране, дан после је дошло чак пет пуних аутобуса навијача у знак подршке и они су се уверели са свим ужаснима који су се дешавали на југу Србије.

Да ствар буде још упечатљивија навијаче ФК АЕК предводио је Манолис Глезос, грчки антифашиста, који је пркосно скинуо 1941. године фашистичку заставу са Акропоља.

Прекид меча и упад на терен

Утакмица је обиловала силним емоцијама са обе стране, па је тако преко 15.000 навијача усред ваздушне опасности скандирало Србија, Грчка и Срби и Грци браћа заувек. Играо се 68. минут, резултат је био 1:1 (Кежман, Зогулис) када је маса навијача ушла на терен и утакмица је прекинута, упкос покушајима судије Дејана Делевића да је настави. Навијачи два тима су се на терену побратимили. 

Подршка широм Грчке

Уз то не треба заборавити бројне гестове грчких спортиста и познатих личности који су поводом бомбардовања наше земље одржавали бројне протесте, а свакако је најупечатљивији остао онај на тргу Синтагма у Атини, одржан 26. априла. Тада је незабораван говор одржао легендарни грчки композитор Микис Теодоракис, глобално познат као аутор "сиртакија" и музике за филм "Грк Зорба".

Подршку и искрено пријатељство грчког народа у најтежим тренуцима за нашу земљу никада не би требало да заборавимо, без обзира на то за који клуб навијамо. 

image