Почиње меч за светског шампиона у шаху – хоће ли се круна вратити у Русију?

Дуел за светског шампиона у шаху почиње у недељу у Астани и трајаће све до краја месеца уколико за то буде било потребе

У недељу од 19.30 по локалном времену у главном граду Казахстана (15.30 по средњоевропском) званично почиње нова ера у светском шаху. За таблом, у највећем мечу овог спорта, наћи ће се Јан Непомњашчи из Русије и Кинез Динг Лирен.

Меч за новог светског шампиона у шаху свечано је отворен у петак, а двојица ривала прве потезе од многих одиграће током дана, што може бити увертира за велики окршај који би могао да траје и до 1. маја.

Досадашњи светски шампион Магнус Карлсен одбио је прилику да против Руса Непомњашчег брани титулу коју је први пут освојио 2013. године. Од тада је суверено владао овом вештином и одлучио да се повуче без пораза.

Норвежанин је у међувремену постао апсолутни шампион света јер је објединио титуле у убрзаном (рапид), брзопотезном (блиц) и класичном шаху.

Како њега неће бити, у борби ће се наћи победник ФИДЕ турнира кандидата Непомњашчи, али и вицешампион Лирен.

Светска титула у класичном шаху највећа је у овом спорту и, поред новца, доноси престиж и место у историји. По правилима, играчима је дозвољено 120 минута за првих 40 потеза, потом 60 минута за наредних 20 потеза, па 15 минута за остатак меча, плус 30 секунди за сваки потез почевши од 61. потеза.

У класичном формату биће играно 14 партија и, уколико неко од такмичара дође до 7,5 бодова, постаће нови светски првак света.

У случају да резултат буде нерешен 7:7, прелази се на рапид – четири меча у овом формату (25 минута плус 10 секунди за сваки потез). Ако и после тога буде нерешено, прећи ће се на блиц партије (пет минута на сату, плус додатне три секунде за сваки потез).

Пред дуел нема јасног фаворита, кладионице и стручњаци благу предност дају Русу, који је већ имао прилику да се надмеће за овај трофеј. Пре две године изгубио је од Карлсена у Дубаију, када је направио неколико почетничких грешака.

И управо је то главна одлика 32-годишњака из Бријанска, који има квалитет да одигра на врхунском нивоу, али и га прате и велике осцилације и психички падове.

Један такав, након пораза у Уједињеним Арапским Емиратима, успео је да прегура и освоји турнир кандидата, добивши нову шансу за титулу.

"Очигледно да је било потребно време да се такви ствари преброде. Добро се сећам претходног искуства и ово ће бити веома, веома напорно. Да бисте имали шансу за победу, морате дати све од себе. Покушавате да акумулирате што је више могуће енергије и да је користите мудро", истакао је Непо.

Он има прилику да круну врати у Русију, најуспешнију земљу у историји шаха, која је дала осам од претходних 16 првака и да крене стопама легендарних Михала Ботвиника, Василија Смислова, Михала Тала, Тиграна Петросјана, Бориса Спаског, Анатолија Карпова, Гарија Каспарова, Владимира Крамника и Александера Халифмана.

Тренутно се налази на другој позицији ФИДЕ светске ранг-листе са укупним рејтингом 2.795.

С друге стране, Кинез је после много мука дошао до историјске прилике, пошто му је место било угрожено јер није имао довољан број мечева. Разлог је то што није могао да напусти Кину због рестрикција изазваних пандемијом вируса корона.

Пред њим је сада задатак који ниједан шахиста из најмногољудније земље на планети није успео да оствари.

"Чуо сам за тај податак – можда ћу постати први светски шампион из Кине, а 17. у историји шаха. Могао бих да испишем своје име у историји. Ако успем, биће то велика слава", рекао је Динг.

Он је трећепласирани на ФИДЕ светској ранг-листи са рејтингом 2.788.

Њих двојица су се до сада састајала седам пута у класичном шаху, Непомњашчи је победио два пута, а пет окршаја је завршено ремијем. Кинез још није тријумфовао.

Председник Међународне шаховске федерације (ФИДЕ) Аркадиј Дворкович анализирао је предстојећи дуел који ће бити одржан у "Сент Риџис" хотелу у Астани.

"Снага је приближно једнака, на страни Јана је то што има више искуства, јер је већ одиграо један меч за светско првенство. Ово је веома посебно такмичење, не можете га упоредити ни са чим, а без овог искуства је немогуће разумети шта заправо јесте. Динг Лирен још увек не разуме шта је то, али, ипак, он је, као и Јан, један од три најјача шахиста на свету, а то значи највиши ниво и једног и другог",рекао је председник ФИДЕ.

Жребом је одлучено да ће белим фигурама прво играти Јан Непомњашчи.

Меч је на програму до 1. маја у Астани, Казахстану, укупан наградни фонд овог је 2.000.000 евра, од тога ће 60% отићи победнику, а 40% пораженом.