Јапан – у Катару са минималним надама, али "самураји" се никада не предају

Нација у којој се зна шта ко и колико ради, неко ко се неће предавати тако лако...

"Самураји" желе да понове партије са Мундијала у Русији, када су изборили пласман у осмину финала, али им срећа није била наклоњена на жребу, пошто у Катару имају готово немогућу мисију за тако нешто.

Јапан није репрезентација са претераним фудбалским педигреом или вансеријским квалитетом.

Одлуком жреба, имаће веома тежак задатак, пошто ће се у групи Е састати још са Немачком, Шпанијом и Костариком, па су им шансе за пролаз у нокаут фазу, равне нули.

Пред селектором Хађимеом Моријасуом, који је на клупи Јапана од 2018. године, јесте немогућа мисија, али треба очекивати занимљив фудбал и утакмице ове репрезентације.

Историја

Јапан ће у Катару уписати седмо учешће на Светским првенствима у фудбалу.

Немају пребогату и предугачку историју, пошто су се први пут на Мундијалу појавили тек 1998. године.

У шест досадашњих наступа, три пута су турнир завршавали у групној фази, а три пута су стизали до осмине финала (2002, 2010. и 2018. године).

На прошлом Мундијалу одиграном у Русији, Јапан је успео да пријатно изненади у групној фази, пошто су савладали Колумбију, а били испред Сенегала и Пољске.

Такође, добрано су намучили тада најбоље рангирану селекцију на свету – Белгију, од које су у осмини финала изгубили са 3:2.

Пут до Катара

Јапан се на доминантан начин пласирао на овогодишње Светско првенство.

У групи Ф у другој рунди азијских квалификација, у осам мечева уписао је исто толико победа, уз 46 постигнутих и само два примљена гола.

Потом, у трећој рунди квалификација, Јапан је на десет мечева остварио седам победа тј. 22 бода, што је било један мање од првопласиране Саудијске Арабије, али седам више од трећег места, па су "самураји" избегли бараж и директно обезбедили учешће на Мундијалу.

Највеће звезде

Велике наде Јапанци полажу у напад, где ће под лупом бити партије Такумија Минамина и Такефусе Куба. Минамино је некадашњи фудбалер Ливерпула, а тренутно члан Монака.

Током каријере је играо и за Салцбург и Саутемптон, па се слободно може рећи да је прва виолина репрезентације Јапана и неко од кога треба очекивати да буде лидер на терену и ван њега.

Такефуса Кубо је неко о коме се доста причало у свету фудбала, због великог талента и висина које је могао достићи.

Прошао је омладински погон Барселоне, потом потписао за Реал Мадрид, али није испунио очекивања у мери у којој су се надали фудбалски стручњаци на Пиринеју.

Реал Мадрид га је слао на бројне позајмице у Ла Лиги, где се солидно сналазио у дресовима Виљареала, Мајорке и Хетафеа.

У финишу летњег прелазног рока ове године, потписао је трајни уговор са Реал Сосиједадом, за који је дебитовао голом, а како има тек 21 годину, јасно је да је далеко од тога да се сматра пропалим талентом, већ да су најбоље године и период фудбала тек пред њим.

Поред Минамина и Кубоа, у редовима Јапана треба обратити пажњу и на Мају Јошиду који игра за Шалке, Гаку Шибасакија из Леганеса, Генкија Харагучија из Унион Берлина, Даичија Камаду из Франкфурта, Такуму Асана (некадашњег фудбалера Партизана, а сада члана Бохума), као и Јују Осаку, члана Висел Кобеа...