Хрватска – жеља да се понови чудо из Русије

Хрватска је преданошћу, радом и залагањем у репрезентативном фудбалу у протеклим годинама, дошла до стварања тимске хемије и култа репрзентације на којој многи на Светском првенству могу да јој завиде.

Иако је Француска на Светском првенству у Русији подигла пехар и била прича број један на првенству, огромну пажњу са разлогом на себе привукла је селекција Хрватске.

"Ватрени" желе да наставе у том ритму и у Катару и у свом шестом наступу на Мундијалима понове често описиване партије и још једном се докажу као фудбалска нација.

Цео свет био је у чуду када су фудбалери Хрватске у Русији прво "рутинирали" Аргентину, Нигерију и Исланд у групи, а потом редом елиминисали Данску, Русију и Енглеску на путу до финала Светског првенства.

Било је и утицаја среће и поклапања коцкица у успеху "ватрених", али тако нешто се на терену заслужује.

Наравно, не треба превише трошити речи о квалитету фудбалера који су на располагању селектору Златку Далићу, који ће и у Катару имати слатке муке око прављења састава за сваки меч.

Муке ће Далић имати и са противницима, пошто се налазе у једној поприлично изједначеној групи Ф. Хрватској ће друштво правити Белгија, Канада и Мароко.

Историја

Натуп у Катару биће шести на Мундијалима за Хрватску од осамостаљења.

Прво учешће на Светском првенству под својим именом имали су 1998. године, када су у Француској дошли до високог трећег места.

Уследио је нешто лошији период, пошто су у наредна три уписали тек две победе, уз пет пораза. Уз то, на Мундијал у Јужној Африци се нису ни пласирали.

Ипак, наведено Светско првенство у Русији био је њихов највећи успех.

Одлична игра, велика борба и победнички менталитет водили су их до финала, где су уписали једини пораз на турниру.

Пут до Катара

Хрватска је одрадила веома добре европске квалификације, које су јој донеле директан пласман у Катар.

Групу Х завршили су са седам победа, два ремија и једним поразом у десет одиграних мечева, уз гол разлику 21:4.

То им је било довљоно за 23 освојена бода и позицију испред Русије, Словачке, Словеније, Кипра и Малте.

"Ватрени" нису имали најбољег стрелца своје квалификационе групе, али су показали разноврсност, пошто су по три гола постизали Лука Модрић, Иван Перишић и Марио Пашалић, а по два Андреј Крамарић, Марко Ливаја и Ловро Мајер.

Највеће звезде

Познато је да Хрватска има тим сачињен од играча који наступају у најбољим клубовима и првенствима у Европи, самим тим и на свету. Иако их одликује то да им се често не издвоји појединац, већ партија читавог тима, неопходно је истаћи неколико играча.

Лука Модрић је капитен ове репрезентације у сваком смислу те речи.

Упркос чињеници да га године сустижу, Модрић се томе опире и доказује да су код њега као вино, пошто и са 37 година игра фудбал на највишем нивоу.

У репрезентацији ће му помоћи и то што ће играти са играчима какви су Матео Ковачић, Марцело Брозовић, Мајер, Пашалић...

Иван Перишић је још један фудбалер који и са 33 године игра неуморно и захвално на свакој позицији и улози коју му тренер/селектор намени.

Јошко Гвардиол је неко ко је огромну пажњу привукао на себе у протекле две године. Има тек 20 година, а партијама у Лајпцигу привукао је велику пажњу челника Бајерна и Челсија.

Хрватска у нападу има огроман број квалитетних играча и кандидата за стартну поставу, али поред Крамарића, Ливаје, Будимира, места се мора наћи и за тандем Динамо Загреба Бруно Петковић-Мислав Оршић.