Спорт

РТ Балкан у европској престоници кошарке у којој се спрема спектакл

У наредних недељу дана, Европа своје кошаркашко богатство сели у Каунас, где ће бити одржан Завршни турнир Евролиге. Екипа РТ Балкана налази се у "епицентру" дешавања, одакле ће пратити и извештавати о најквалитетнијој кошарци са ове стране "баре"
РТ Балкан у европској престоници кошарке у којој се спрема спектакл© Euroleague

Нимало једноставан пут и долазак до не превише атрактивне дестинације, имали су своју драж и вредност.

Није мала ствар бити део једне велике организације, која из године у годину расте и добија све више на репутацији.

Четири екипе преостале су у борби за трофеј шампиона Европе, који ће ове године бити "крунисан" у литванском граду Каунасу.

Мештани кажу да је град у којем је кошарка религија заслужио да угости највеће европске звезде.

Од тренутка када је објављена локација Фајнал-фора Евролиге, све у Каунасу било је подређено истом. Већ сада, два дана пре почетка, могу се видети наговештаји да се спрема својеврсни спектакл.

Бине, пултови, штандови и остале скаламерије за догађаје ове врсте, инсталирају се испред и око "Жалгирио арене", која ће угостити љубитеље кошарке широм Европе и света.

Навијача још нема, бар не у видљивим обележјима и у већем броју, али се очекује да би већ од четвртка улице Каунаса могле да "горе".

Радује и информација да би у наредним данима, тмурно и кишно време могло да оде на "паузу" и тако помогне у још бољем угођају.

Локалци су изразили су огромну жал што њихов Жалгирис није успео да искористи историјску прилику и избори пласман на Фајнал-фор и тако обезбеди предност домаћег терена.

Ипак, ако су већ морали да испадну, драго им је да је то било од њиховог Шарунаса Јасикевичуса и Барселоне, за коју сада навијају и желе како Шарасу, тако и кошаркашу "Блаугране" Рокасу Јокубаитису, трофеј у елитном европском такмичењу.

Кроз разговор, присећају се Василија Мицића и Владимира Штимца, који су некада у дресу Жалгириса презентовали Србију на најбољи могући начин и очигледно оставили одличан утисак и траг у литванској кошарци.

Ништа мање им није жао Партизана и начина на који су црно-бели заустављени пред "капије" Каунаса.

Упоредили су емоцију, страст и кошаркашко знање српских навијача са својом, констатујући да се ради о земљама које воле, знају, живе и уживају у кошарци.

Мишљење и утиске мештана пред највећи догађај у клупској европској кошарци смо чули, а сада остаје да чујемо и од самих актера, који ће се у четвртак први пут званично појавити пред медијима и изнети своје ставове и очекивања.

image