Спорт

"Ђоковић неће бити кажњен због натписа о Косову, али ово не сме да се понови"

Председник Тениског савеза Француске истакао је да освајач 22 гренд слема мора да на терену остане неутралан и не сме да шаље политичке поруке
"Ђоковић неће бити кажњен због натписа о Косову, али ово не сме да се понови"Getty © Clive Mason / Staff

Новак Ђоковић неће бити кажњен због натписа на камери после победе у првом колу Ролан Гароса. Српски тенисер је тада написао "Косово је срце Србије, стоп насиљу" и тиме указао на драматична дешавања, која се одвијају на северу Косова и Метохије.

Очекивано, многима се та порука није допала, албански политичари из Приштине су тражили да буде кажњен, а сада је постало јасно да од тога неће бити ништа.

Ђоковићева порука засметала је и француској министарки спорта, која је критиковала Новака, а о свему je говорио и Жил Моретон, председник Тениског савеза Француске.

"Етичка повеља Федерације тиче се корисника лиценци Федерације, а не међународних играча. Када су на конференцији за новинаре, имају право да се изјасне у свим областима. С друге стране, на терену смо желели да играчи немају политичку позицију. Много смо разговарали са Ђоковићевом екипом, ово не сме да се понови. Тренутно нема казни. Знамо да је емотиван, али морате остати неутрални на терену", саопштио је Моретон за француски "Телематан".

Француска министарка спорта Амели Удеа-Кастера претходно је критиковала Ђоковића због његовог потеза, истичући да политика треба да остане ван тениског терена.

"То није било прикладно, директорка турнира Амели Морезмо је разговарала са њим, са његовим тимом, не сме да се понови. Постоји принцип неутралности терена, игре. Ово се не сме поновити", рекла је Удеа-Кастера.

image
VV inauguration
banner