Спорт

Дроп-шот – ударац који би могао да реши велико финале између Ђоковића и Руда

Један од омиљених удараца Новака Ђоковића могао би да донесе превагу у великом финалу Ролан Гароса, али из табора Каспера Руда најављују да ће за то бити спремни
Дроп-шот – ударац који би могао да реши велико финале између Ђоковића и РудаGetty © Clive Mason

Кристијан Руд, отац и тренер норвешког тенисера, истакао је да његов син очекује да ће морати много да трчи ка мрежи јер ће противник често играти скраћене лопте.

"Спремни смо за дроп-шотове, знамо да ће они доћи. Надамо се да ће Каспер узети прву, а Новак не 23. гренд слем титулу. И Каспер и ја осећамо да финале долази, али због тога и тренирамо свакога дана", каже Руд старији за норвешки канал "ТВ 2".

Ђоковић обожава да игра дроп-шотове, толико да је своје навијаче често и нервирао пречестим коришћењем тог решења, али је у великој мери и имао успеха. Од почетка такмичења у Паризу јасно се види његова промена тактике када је овај ударац у питању.

У прва четири меча, против Ковачевића, Фучовича, Давидовича Фокине и Вариљаса, светски "број 3" укупно је 41 пут одиграо дроп-шот.

Онда је дошао окршај са Кареном Хачановом у четвртфиналу, у којем се двоструки шампион толико ослањао на скраћене лоптице, да их је одиграо чак 37 – скоро једнако колико је укупно имао у првој седмици. На друштвеним мрежама је објављено да их је било чак 43.

Меч са Карлосом Алкаразом у полуфиналу био је, такође, прича за себе – у статистици испод имена Новака Ђоковића пише 25 дроп-шотова, али је Шпанац имао више (29).

Биће ово пети међусобни окршај Србина и Норвежанина и Новак је добио сва четири претходна, не изгубивши до сада ниједан сет.

"Ствар је у томе да се пронађе добра форма, обично то дође после неколико везаних победа. Не знамо да ли ће Каспер успети да дође до истог нивоа као прошле године, али знамо да то има у себи", навео је Рудов отац.

Пре Ролан Гароса, Руд је играо полуфинале Рима и освојио Ешторил, али ни на једном од преосталих девет турнира у 2023. није везао две победе.

"Била је ово тешка година, али претходна је била екстремно добра. Није било реално да је ове додатно напредовао на листи, били смо спремни на то да ће пад доћи ове године", рекао је Кристијан Руд и додао:

"Можда није требало да путујемо по Јужној Америци на егзибиције с Рафом, али не кајемо се, јер је то била прилика која се пружа једном у животу. Тешко је рећи да ли је то био узрок његовог умора на почетку године. Каспер је људско биће, није машина, и он се унервози. Порази су свакако могли да дођу."

Велико финале Ролан Гароса између Ђоковића и Руда на програму је од 14.30.

image