Србин се враћа на прво место!

Новак Ђоковић од понедељка ће поново бити најбољи тенисер на свету

Освајањем нове титуле на Ролан Гаросу најбољи српски спортиста вратиће се тамо где му је и место – на прву позицију на АТП ранг-листи.

Ђоковић је трећи пут у каријери тријумфовао на гренд слему у Паризу, пошто је у финалу савладао Норвежанина Каспера Руда, резултатом 3:0 (7:6, 6:3, 7:5).

Новак је тако постао апсолутни рекордер са 23 пехара на највећим турнирима, иза себе оставио Рафаела Надала, али је као награда стигао и повратак на прво место.

Он ће од понедељка прескочити Карлоса Алкараза и имати 7.595 бодова, 420 више од младог Шпанаца којег је савладао у полуфиналу.

Тако ће започети 388. седмицу на врху светског тениса, те је само неколико месеци удаљен од незамисливе коте "400". Већ одавно је рекордер и у овој статистичкој категорији јер је надмашио и чувену

Штефи Граф која је укупно 377 недеља била прва.
Следећи на програму је Вимблдон, на којем ће поново бити највећи фаворит, већи и него што је то случај био у Паризу.

На трави Ол Ингланд клуба до сада је тријумфовао седам пута и, уколико га средином јула видимо са чувеним златним пехаром у рукама, изједначиће се са рекордером Федерером који их има осам.

Тамо има прилику да заради додатне бодове јер је прошле, упркос титули, остао на "нули" због сукоба на релацији турнир-АТП/БТА, а поводом одлуке да се суспендују руски и белоруски тенисери.

Трећи на листи биће Данил Медведев, док ће финалиста Руд остати четврти са 4.960 бодова.

Топ 10 комплетирају Стефанос Циципас, Холгер Руне, Андреј Рубљов, Тејлор Фриц, Јаник Синер и Карен Хачанов.