Спорт

Историја, рекорд и 23. гренд слем трофеј – Новак је постао бесмртан!

Новак Ђоковић није више најбољи српски тенисер већ је, без икакве дилеме, најбољи тенисер свих времена!
Историја, рекорд и 23. гренд слем трофеј – Новак је постао бесмртан!Getty © Clive Brunskill

Новак Ђоковић поново је исписао историју "белог спорта", ушао међу бесмртнике и освојио Ролан Гарос победом над Каспером Рудом у финалу – 7:6 (7:1), 6:3, 7:5.

Ђоковић је трећи пут у каријери освојио Ролан Гарос и тако стигао до 23. гренд слем трофеја, чиме се осамио на првом месту вечне ранг-листе.

Новак је иза себе оставио великог ривала Рафаела Надала, са којим је делио прву позицију, па сада не постоји нити један аргумент који му може оспорити да је ГОАТ (Greatest of all time).

На трећем месту је Роџер Федерер са 20, следи Пит Сампрас са 14, потом Рој Емерсон са 12, по 11 имају Род Лејвер и Бјерн Борг, док је једини са двоцифреним учинком још Бил Тилден – 10.

Већ је постао први играч у историји са најмање седам финала на сваком од слемова, иако ниједан други тенисер није то успео да уради по шест пута. И не само то, Новак је и први човек који је сваки од четири гренд слема освојио најмање по три пута.

Као додатна награда за све, од понедељка ће поново бити први играч на свету.

Ђоковић је лоше отворио меч и у прва три гема направио двоцифрен број грешака. Посебно слаб био је форхенд и у таквој ситуацији није могао да се нада да ће остати неокрзнут. Дозволио је ривалу да одмах направи брејк и успостави контролу.

Норвежанин је константно нападао форхендом, чинио то изузетно прецизно и агресивно, чувао свој сервис све до финиша сета, али је тада уследио још јачи притисак Новака.

У осмом гему је некако вратио изгубљено, а у следећем имао Каспера "на конопцима" за нови брејк. Међутим, није успео, па је "моментум" одмах прешао на другу страну.

Обојица су у тим тренуцима "дисала на шкрге", Србин је смогао снаге и изборио тај-брејк. А тада, као што то обично бива, прешао је у свој безгрешни мод и дошао до вођства у сетовима.

Новак је добио шести тај-брејк на овогодишњем Ролан Гаросу и поново је показао колико је ментално стабилан. Није направио нити једну неизнуђену грешку, додатни гем започео сјајном паралелом из форхенда, а онда нанизао још неколико поена за 7:6 (7:1).

Веома важан тренутак догодио се почетком другог дела игре, када је Новак, знајући да је противник уздрман, одмах је извршио притисак и дошао до брејка.

Тада је могао потпуно да пусти руку, а са друге стране, Руд је почео да схвата да му није довољно шта год да уради. Други део игре трајао је много краће и најбољи српски спортиста је после два сата и 15 минута игре дошао на корак од историје.

Није све било глатко у трећем сету, држао се противник колико је могао, али је Новак у 11. гему направио одлучујући корак и потом одсервирао за бесмртност и своју 94. титулу у каријери.

Трофеј у женској категорији освојила је Ига Швјонтек, која је после драме савладала Каролину Мухову.

  • 11. јун 2023 • 18:22

    18:22

    7:6 (7:1), 6:3, 7:5 – Крај! Новак је постао бесмртан!

    Ђоковић је освојио Ролан Гарос и 23. гренд слем трофеј!

  • 18:14

    7:6 (7:1), 6:3, 6:5 – Брејк за Ђоковића!

    Новак прави брејк "са нулом" и то на какав начин – без изгубљеног поена! Севнула су два-три винера, сјајни форхенди и Ђоковић ће сервирати за нову титулу на Ролан Гаросу!

  • 18:06

    7:6 (7:1), 6:3, 4:4 – Новак се извукао из тешке ситуације

    Ниоткуда се Новак нашао у неугодној ситуацији, после две неизнуђене грешке. Било је 0:30 и нервоза је порасла. Ипак, на сцену је тада ступио сервис, Србин је чак добио и опомену за прекорачење времена, али је изједначио у гемовима.

  • 17:59

    7:6 (7:1), 6:3, 3:4 – Не да се Руд

    Иако је јасно да је Ђоковић веома близу победе, Руд се не да тако лако. Све боље сервира и успева да парира у гемова, па тренутно у трећем сету води 3:4.

  • 17:41

    7:6 (7:1), 6:3, 1:2 – Ђоковић пропустио прилику за брејк

    Мирисало је на брејк, одлично је Ђоковић ритернирао и дошао до брејк шансе. Међутим, тада је пожурио и лоше одиграо бекхенд паралелу, што га је коштало гема. Руд је успео да се извуче и избегне вероватно и коначни нокаут.

  • 17:35

    7:6 (7:1), 6:3, 1:1 – Сервери сигурни на почетку трећег сета

    Без много узбуђења на почетку трећег сета. Обојица су били сигурни на свом сервису и резултат је 7:6 (7:1), 6:3, 1:1.

  • 17:24

    7:6 (7:1), 6:3 – Ђоковић добио и други сет!

    Лагано је сачувао Ђоковић предност коју је стекао почетком другог сета и сигурним сервисима, али и све квалитетнијим и оштријим ударцима, дошао до вођства од 2-0 у сетовима – 7:6 (7:1), 6:3.

  • 17:05

    Како Новак узима душу противнику...

    После победе над Карлосом Алкаразом писали смо о томе колико је тешко играти против Новака Ђоковића на гренд слему. Некада није довољно ни да играте меч живота, што тренутно на својој кожи осећа и Каспер Руд.

    У тексту "Јачи од најјачих, бржи од најбржих – Новак Ђоковић" присетили смо се чувеног описа Ендија Родика, а сада је и он сликовито поновио шта мисли...

  • 17:04

    7:6 (7:1), 4:1 – Мирнији период меча

    Десило се оно што је требало Ђоковићу – ушло се у нешто мирнији период сусрета. Обојица су освојили по један лакши гем и резултат је 7:6 (7:1), 4:1.

  • 16:52

    7:6 (7:1), 2:0 – Брејк за Новака на почетку другог сета!

    Наставља се серија најбољег српског спортисте. Ђоковић је притиснуо видно уздрманог противника и дошао до 15:40. Мало је недостајало да одмах направи брејк, али то је учинио сјајном дефанзивом на четвртој шанси и дошао до 7:6 (7:1), 2:0.

image