Џеко одбија да дође на турнир у Санкт Петербургу из политичких разлога

Новајлија у редовима Фенербахчеа Един Џеко из политичких разлога одлучно одбија да дође у Санкт Петербург где ће се почетком јула одржати фудбалски турнир који организује Зенит

У Санкт Петербургу ће од 1. до 15. јула бити одржан велики међународни турнир на којем ће учествовати Зенит, београдска Црвена звезда, азербејџански Нефтчи и Фенербахче.

Како је Џеко недавно потписао за Фенер, прве утакмице у дресу новог клуба би требало да одигра управо на поменутом турниру.

Међутим, турски медији јављају да он не жели да долази у Русију из политичких разлога, тако да се свим снагама труди да минира учешће.

Истанбулски "Фотоспорт" пише да босанскохерцеговачки фудбалер "води побуну" против одласка у Санкт Петербург и да има прећутну подршку од пар саиграча, углавном странаца, у томе. Ипак, јавна подршка је за сада изостала.

Џеко русофоб

Ово није први пут да Џеко има русофобне испаде. Подсетимо, фудбалска репрезентација Русије прошле године је требало да одигра пријатељску утакмицу са селекцијом Босне и Херцеговине, али до одржавања исте није дошло јер су се управо Един Џеко и његов саиграч Миралем Пјанић бунили. Вршили су утицај преко представника Федерације у фудбалском савезу, да се утакмица откаже, што су на крају и успели, док су представници из Републике Српске били против тога.  

"Против сам утакмице са руским тимом! Увек сам играо само за мир. Фудбалски савез Босне и Херцеговине тачно зна моје мишљење. Нажалост, ја не одлучујем са ким ће репрезентација играти. Имам јасан став који не укључује учешће у овој утакмици", рекао је тада Џеко, али се испоставило да ипак одлучује.

Утицај у Фенербахчеу

Един Џеко је свакако највеће фудбалско име које се појавило од формирања државе Босне и Херцеговине и као такав свакако има велики утицај у својој домовини. Међутим, колико год Турску сматрао блиском државом, он је тамо ипак само странац и то тек придошли, а као такав јасно је да нема великог утицаја, ни на клупске, а камоли политичке одлуке. 

У марту ове године Зенит и Фенербахче су већ играли у Турској у оквиру хуманитарне утакмице за прикупљање помоћи жртвама земљотреса, а нико од играча није изразио незадовољство због тога, чак ни страни фудбалери, који се сада помињу као подршка нападачу.

Џеко се уговором, који је пре само пар дана потписао, обавезао да игра све утакмице, укључујући и пријатељске, а у случају одбијања клуб има право да га казни. 

Руси немају шта изгубе

РИА спорт пише да што се тиче Руса Џеко не мора ни да долази јер турнир његовим изостанком апсолутно ништа неће изгубити.

"На добар начин, Фенербахче би требало да казни Џека због одбијања да испуни услове уговора, који укључује учешће у пријатељским утакмицама. Можете слободно да оставите Босанца код куће. Турнир у Санкт Петербургу сигурно нема шта да изгуби од изостанка остарелог нападача који никада није био светска фудбалска звезда", пише РИА спорт.

Фенербахче није желео да коментарише читаву ситуацију, а турски медији сматрају да иза затворених врата жели да реши ситуацију са Едином Џеком на обострано задовољство.