Спорт

Како је суспензија руским спортистима утицала на допинг контролу

Светска анти-допинг агенција (ВАДА) је саопштила да је неучешће руских спортиста на интернационалним такмичењима, смањило допинг контролу над спортистима из Русије
Како је суспензија руским спортистима утицала на допинг контролуGetty © Misha Friedman

ВАДА наводи да је у односу на 2021. годину, у 2022. смањила контролу над Руском антидопинг агенцијом (РУСАДА) и руским спортистима.

Светска анти-допинг агенција информације је пренела у свом годишњем извештају о поштовању Светског антидопинг кодекса.

Као главни разлог, наводи се то што је од краја фебруара 2022. године руским спортистима било забрањено да учествују на међународним такмичењима због војне операције у Украјини.

Такође је било забрањено одржавање било каквих међународних спортских догађаја у Русији.

ВАДА је навела да је праћење процеса усклађивања РУСАДА са кодексом, остаје приоритет.

Процес опоравка ће се одвијати у фазама, а менаџмент ВАДА ће прво проценити да ли су испуњени услови за враћање, што ће утврдити Комисија за усклађеност са Кодексом.

У децембру 2019. године, ВАДА је навела да РУСАДА не поштује антидопинг кодекс, те су руски спортисти суспендовани на четири године од учешћа на великим међународним такмичењима, укључујући Олимпијске и Параолимпијске игре.

Суд за спортску арбитражу (ЦАС) је 17. децембра 2020. ублажио санкције ВАДА и смањио суспензију на две године.

Руски спортисти нису могли да се такмиче на великим међународним такмичењима под руском заставом до 16. децембра 2022.

РУСАДА је морала да испуни низ услова у року од две године како би да поврати статус усаглашености са Светским антидопинг кодексом.

Раније је објављено да је један од неиспуњених критеријума чињеница да се антидопинг кодекс не примењује у руским законима. Истовремено, министар спорта Руске Федерације Олег Матицин приметио је да су ови захтеви за промену савезног законодавства земље директно мешање у законодавни процес.

image