Спорт

Пауза дужа од меча – Ђоковић рутински почео одбрану титуле на Вимблдону

Дуел који је прекинут на скоро сат и по времена због проблема са сушењем траве трајао је готово једнако као сама пауза
Пауза дужа од меча – Ђоковић рутински почео одбрану титуле на Вимблдону© Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић успешно је започео одбрану титуле на Вимблдону, победом над Педром Каћином у уводном мечу – 6:3, 6:3, 7:6 (7:4).

Ђоковић је кренуо ка новој, осмој титули на теренима Ол Ингланд клуба, којом би се изненадио са рекордером Роџером Федерером и дошао до 24. гренд слем пехара.

Како традиција налаже, као актуелни шампион у мушкој конкуренцији отворио је програм на Централном терену, али је 40 минута касније и он схватио да у том "храму тениса" баш не функционише све најбоље.

Добио је први сет пошто се вратио из минуса, а онда је почела да пада киша.

Очекивано је било да се затвори кров на највећем стадиону и да игра буде убрзо настављена. Међутим, то се није десило и пауза се "отегла".

Процедура у оваквим ситуацијама је следећа – прво се навуче заштитна мушема преко траве, потом се развуче кров, а после скидања мушеме следи сушење терена и изједначавање притиска, па се тенис наставља у дворанским условима.

То све траје отприлике двадесетак минута, али је сада ситуација била много другачија. Заказао је вентилациони систем на Централном терену и било потребно је много више времена да се трава осуши како не би била опасна по играче.

Пауза је трајала скоро сат и по времена, али уопште није сметала Новаку. Вратио се и дотукао ривала који се добро држао, али није успео да му пружи озбиљнији отпор.

Он ће у следећој рунди играти против Аустралијанца Џордана Томпсона, који је после великог преокрета и пет сетова елиминисао Брендона Накашиму.

Вимблдон је почео у понедељак, игра се до 16. јула за наградни фонд од 44,7 милиона фунти.

  • 3. јул 2023 • 18:15

    18:15

    6:3, 6:3, 7:6 – Крај меча! Ђоковић је победио Каћина!

    Рутински се Новак пласирао у друго коло и победио резултатом 6:3, 6:3, 7:6 (7:4).

  • 18:10

    6:3, 6:3, 6:6 – Играће се тај-брејк у трећем сету

    Мирисало је на тај-брејк јер Ђоковић никако није успевао да сломи отпор ривала. То се и десило и додатни гем ће одлучити победника.

  • 18:05

    6:3, 6:3, 5:5 – Још није готово

    Било је 0:30 и нема ко није помислио да ће убрзо крај. Ипак, поново се волшебно вратио Каћин, највише захваљујући добрим сервисима. Одиграо је и један леп поен на мрежи, надмудрио Ђоковића и освоји пет гем у трећем сету.

  • 17:56

    6:3, 6:3, 4:4 – Аргентинац у добром ритму, одужио се трећи сет

    Добар ритам код сервиса је ухватио Педро, па ни Ђоковић не успева више тако добро да чита. То је разлог зашто је Аргентинац први пут у мечу скупио четири гема у једном сету.

  • 17:41

    6:3, 6:3, 2:2 – Не да се Каћин, чува га сервис

    Брејк као да виси у ваздуху, али га седмоструки шампион још није "убрао". Поново је дошао до брејк прилике, али као и у прошлом гему, Каћин је тада одсервирао сјајан први сервис. Уследила је јефтина грешка Ђоковића и резултат је 6:3, 6:3, 2:2.

  • 17:25

    6:3, 6:3, 1:0 – Новак спасао две брејк лопте

    Пала је мало концентрација Ђоковићу по освајању другог сета. Направио је две некаратеристичне грешке и дозволио Каћину да има 15:40. Међутим, обе брејк прилике неутралисао је одличним сервисима и отишао на 6:3, 6:3, 1:0.

  • 17:17

    6:3, 6:3 – Ђоковић добио и други сет

    Сачео је светски "број 2" још једну прилику, почео је све боље да чита сервисе ривала и тера га на изнуђене грешке. Оне су биле довољне за нови брејк и добијање другог сета – 6:3, 6:3.

  • 17:10

    6:3, 4:2 – Србин одржава предност

    Рутински игра Ђоковић у овим тренуцима. Сервис га лепо служи и тренутно води 6:3, 4:2.

  • 16:57

    6:3, 2:0 – Брејк потврђен, све је сада на страни Новака

    Лагано је Србин потврдио брејк и одлепио се на два гема разлике. Сада је све у његовим рукама и други сет би ускоро могао да буде завршен.

  • 16:52

    6:3, 1:0 – Брејк за Ђоковића

    Пауза је много мање пријала Каћину, који се потпуно охладио и Ђоковић је то одмах искористио. Аргентинац је направио неколико великих грешака и Новак је направио брејк за 6:3, 1:0.

image