Спорт

Вимблдон није поштено ни почео, а на Централном терену трава већ прави проблеме

Највећи тениски турнир почео је у понедељак и након мање од сат времена на Централном терену појавили су се проблеми који би умногоме могли да утичу на наставак такмичења
Вимблдон није поштено ни почео, а на Централном терену трава већ прави проблемеGetty © Shaun Botterill

Дуел Новака Ђоковића и Педра Каћина у првом колу Вимблдона прекинут је по окончању првог сета који је припао српском играчу (6:3).

У Лондону је почела да пада киша, очекивано је било да се затвори кров на највећем стадиону и да игра буде убрзо настављена.

Међутим, то се није десило и пауза се "отегла".

Процедура у оваквим ситуацијама је следећа – прво се навуче заштитна мушема преко траве, потом се развуче кров, а после скидања мушеме следи сушење терена и изједначавање притиска, па се тенис наставља у дворанским условима.

То све траје отприлике двадесетак минута, али је сада ситуација много другачија. Заказао је вентилациони систем на Централном терену и потребно је много више времена да се трава осуши како не би била опасна по играче.

На терену се појавио човек који је задужен за одржавање подлоге Нил Стабли, а придружио му се и супервизор турнира Гери Армстронг.

"Да ли је у питању кондензација?", питао је Новак првог оперативца Вимблдона.

"Да", добио је одговор.

"Најгоре је да изађемо на терен па да опет морамо да се враћамо", констатовао је Ђоковић.

Десетак минута касније појавила се нада да би дуел могао да буде настављен, али је она брзо утихнула када су се на трави појавили Ђоковић и Каћин. Не да би почели загревање, него да би проверили да ли је безбедно за игру.

Констатовали су да није и вратили се у тунел, а седмоструки шампион је време "убијао" тако што је прво забављао чланове свог тима, а онда и присутне на трибинама.

"Дувајте, јаче... Узмите сви пешкире", нашалио се Новак са спаринг партнером Чарлијем Гомезом.

Нешто касније је узео пешкир и кренуо сам да брише траву, што је наишло на одобравање публике која га је поздравила громогласним узвицима.

Организатори су посегли за последњом опцијом, па су момци са ручним сушачима изашли и кренули да суше траву.

Меч је настављен после више од сат времена.

image