Спорт

Новак: Ово место је свети грал, Централни терен је мој други дом

Најбољи тенисер свих времена могао би и званично да постане најбољи у историји Вимблдона, уколико сачува низ непобедивости на Централном терену
Новак: Ово место је свети грал, Централни терен је мој други домGetty © Shaun Botterill

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић успешно је започео одбрану титуле на Вимблдону и кренуо у освајање осмог пехара, а укупно 24. на гренд слемовима.

Ђоковић је у мечу који је трајао мало дуже него комплетна пауза због сушења терена, савладао Каћина у три сета – 6:3, 6:3, 7:6 (7:4).

"Можда и најчуднији меч који сам икада одиграо. Било мало фрустрирајуће чекати и за публику и нас, хтели смо да играмо, али услови нису били сјајни. Било је клизаво под кровом, кад се отворио, била је друга прича", почео је Ђоковић.

Он се потом осврнуо на "љубавни однос" који има са Централним тереном, пошто на истом није изгубио пуних 10 година.

"Ово је свети грал тениса, непто посебно. Овај терен је нешто посебно и, сваки пут кад изађем са рекетима, не са пешкирима, буде добро. Сада је било другачије и надам се да је било забавно, надам се да вам се допало."

Истакао је да му је Централни терен Ол Ингланд клуба као други дом.

"Какав други дом за имати. Не може боље него на Вимблдону, у смислу историје и традиције. Сањао сам да освојим овај турнир и дечји сан се остварио 2011. године. Сваки пут се сетим тога, осећам повезаност са тим младим момком из Србије који је маштао да буде тениски шампион. Због тога не узимам ништа здраво за готово. Осећам се благословено и дивно је бити овде."

Потом је мало и анализирао сусрет са 68. играчем на АТП ранг-листи.

"Педро заслужује аплауз за данас. Посебно због трећег сета, сервирао је веома добро, погађао тачна места како треба, није било лако брејкнути га. Играли смо у егалу, боље сам почео тај-брејк и то ми је помогло да затворим меч. Он је млад и врло снажан, игра боље на споријим подлогама, али може и на трави. За мене је први меч увек тежак – тактика, стил игре, све је потпуно другачије. Потребно је мало више времена да се привикнем, али то сам успешно чинио претходних година и верујем да ће тако бити и ове", закључио је Новак Ђоковић.

Он ће у следећој рунди играти против Аустралијанца Џордана Томпсона, који је после великог преокрета и пет сетова елиминисао Брендона Накашиму.

Вимблдон је почео у понедељак, игра се до 16. јула за наградни фонд од 44,7 милиона фунти.

image