Спорт

Како је Вимблдон украо Ђоковићу рекорде, а тениски свет опет ћути

Да није било њиховог забрањивања руских и белоруских тенисера и тенисерки, Новак Ђоковић би већ прешао 400 седмица на врху АТП листе, па Карлос Алкараз не би прекидао 20 година дугу традицију по питању првог носиоца на вимблдонској трави
Како је Вимблдон украо Ђоковићу рекорде, а тениски свет опет ћутиGetty © Shaun Botterill / Staff

Почео је у понедељак још један Вимблдон, 136. издање по реду, али прво после 20 година на ком први носилац у мушкој конкуренцији није ниједан од чланова такозване "велике четворке". Карлос Алкараз ће у уторак почети такмичење у Лондону, чиме ће и званично прекинути традицију која траје од 2003. године, његове године рођења.

Била је то дводеценијска владавина Новака Ђоковића, Рафаела Надала, Роџера Федерера и Ендија Марија. Али за ово прекидање рекорда мање је "крив" Шпанац, а много више организатори турнира који су својим петљањем у политику наштетили Ђоковићу.

Новак је недавно остао без првог места на АТП листи пошто га је тамо наследио Алкараз, након освајања турнира у Квинсу. Но, ништа од тога не би било да Вимблдон прошле године није забранио учешће тенисерима и тенисеркама из Русије и Белорусије, због актуелног рата у Украјини. На фарсичан начин су у све уплели светску политику и утицали на изглед читавог спорта - слично као што је Аустралија учинила са Ђоковићем пре 18 месеци.

Последице одлуке организатора лондонског гренд слема и даље се осећају у светском тенису. Њихова контроверзна жеља да забране играче на бази њихове националности у много битнијој мери говори о недостатку поштовања интегритета спорта, али је она резултирала да се резултати са прошлогодишњег Вимблдона нису бодовали за АТП и ВТА листе.

Због тога је Ђоковић, као шампион, остао без 2.000 бодова. Да то није био случај, сада би АТП листа изгледала овако: 1. Новак Ђоковић (9.595 бодова), 2. Карлос Алкараз (7.855 бодова).

Тако би бар на још годину дана био продужен рекорд "велике четворке", па би се избегле опречне и наивне констатације да је дошао крај владавини најдоминантније генерације у историји спортова. Само поглед на овосезонског освајача оба гренд слема говори да тај крај још није близу.

Но, као што је Ђоковић био оштећен током пандемије корона вируса када је АТП листа била замрзнута, па се Србину нису бројале 22 седмице на врху исте, тако је и сада баш он "извукао најдебљи крај", ни крив ни дужан.

Да Вимблдон није направио глупост са забраном играча на националној основи, Ђоковић би и данас био први тенисер света, али и током још 15 седмица у последњих годину дана. Тако би његов конто на врху АТП листе уместо 389 седмица износио 405.

И протеклу 2022. годину завршио би на првом месту (са истим бројем бодова као Алкараз, али би добио предност због већег броја бодова освојених на слемовима, мастерсима и Завршном турниру), па би и његови већ невероватни рекорди изгледали још импресивније.

image