Спорт

Ни сервис-волеј тактика не помаже против Новакове главе – Ђоковић у трећем колу Вимблдона

Седмоструки шампион наставио је пут ка осмом вимблдонском трофеју прескочивши прву неугодну препреку
Ни сервис-волеј тактика не помаже против Новакове главе – Ђоковић у трећем колу ВимблдонаGetty © Patrick Smith

Најбољи српски тенисер пласирао се у трећу рунду Вимблдона рутинском победом над Џорданом Томпсоном у три сета – 6:3, 7:6 (7:4), 7:5.

Новак је наставио да помера границе у "белом спорту" и забележио 30. узастопну победу на Вимблдону. Такође, остварио је 350. гренд слем победу, чиме је ушао у одабрано друштво.

Пре њега, то су успели једино Серена Вилијамс и Роџер Федерер.

Од првог до последњег поена било је јасно да Ђоковић игра један од најбољих мечева у овој години. Није био толико убедљив, али је сваки његов ударац, сваки потез на терену изгледао потпуно "чисто".

После почетног опипавања снага, било му је довољно да смести неколико ритерн удараца под ноге Томпсону који је константно излазио на мрежу и направи брејк. Ту предност је сачувао за вођство у сетовима након само пола сата игре.

Други је био сушта супротност, пошто је Аустралијанац драстично подигао ниво свог тениса, а посебно импресиван био је код сервиса.

Почетни ударац вадио га је у неколико наврата, није Новак успевао да му запрети, па је победника одлучивао тај-брејк.

У додатном гему није било дилеме – поново је светски "број 2" одиграо како уме, одсервирао три аса, није забележио ниједну неизнуђену грешку и направио је одлучујући корак ка тријумфу.

У трећем је поново сачекао пад концентрације ривала у финишу и брејком завршио посао после нешто мање од два и по сата игре.

Он ће у наредној рунди играти са бољим из сусрета Томас Ечевери – Стан Вавринка.

Дуел Швајцарца и Аргентинца одложен је за четвртак јер је киша направила праву пометњу и многи мечеви прве рунде још нису почели.

Вимблдон је на програму до 3. до 16. јула и игра се за наградни фонд од 44,7 милиона фунти.

  • 5. јул 2023 • 20:37

    20:37

    6:3, 7:6 (7:4), 7:5 – Крај! Ђоковић је у трећем колу Вимблдона!

    Одличан меч и веома добра победа Ђоковића против играча који преферира сервис-волеј игру. На крају, резултатом 6:3, 7:6 (7:4), 7:5!

  • 20:20

    6:3, 7:6 (7:4), 4:4 – Хоћемо ли гледати исти епилог као у другом сету?

    Полако се улази у завршницу и трећег дела игре, Томпсон је нервознији него иначе, али се то тренутно не види на семафору, на којем пише 6:3, 7:6 (7:4), 4:4.

  • 20:04

    6:3, 7:6 (7:4), 3:2 – Ђоковић ситним корацима иде ка трећем колу

    Први део трећег сета као да пресликава дешавања из другог. Игра се гем за гем и Ђоковић ситним корацима иде ка коначном тријумфу. За то му је потребан барем један брејк.

  • 19:54

    6:3, 7:6 (7:4), 1:1 – Миран почетак трећег сета

    После кулминације у другом, очекивано је било да мало "спласне темпо" на трави Централног терена. Ђоковић је лако добио гем у којем је сервирао, што је потом исто учинио Томпсон. Могао је српски ас да припрети, али је направио кикс из форхенда и Џордан је дошао до 6:3, 7:6 (7:4), 1:1.

  • 19:44

    6:3, 7:6 (7:4) – Нико није јачи у тај-брејковима, Ђоковић води 2-0 у сетовима!

    Не постоји човек који боље игра тај-брејкове од Новака Ђоковића! Поново је ушао у свој безгрешни мод и довољан му је био један мини брејк за коначну победу. Дошао је на сет до тријумфа – 6:3, 7:6 (7:4).

  • 19:34

    6:3, 6:6 – Тај-брејк одлучује победника другог сета

    Није било брејкова до краја сета, било је неколико ситуација у којима је могло да дође до шанси, али су обојица били сигурни на сервису. Не одустаје Томпсон од излазака на мрежу и у другом сету игра тенис живота. Изборио је тај брејк, али ту сигурно предност има Ђоковић – 6:3, 6:6.

  • 19:19

    6:3, 4:4 – Све је исто, само брејка нема

    Гем за гемом као дан мрмота. Томпсон излази на мрежу, Ђоковић га пробија, али Аустралијанац се држи захваљујући сервису. Други сет улази у завршницу.

  • 19:02

    6:3, 2:3 – Томпсон се не да, поново се извукао сервисом

    И даље је на Централном терену изузетно висок ниво тениса – Ђоковић не попушта, али је сада и Аустралијанац подигао ниво игре. Поново га врхунски служи сервис када је неопходно, неутралисао је још једну брејк прилику Новака, али је имао и среће јер се Србин оклизнуо. Два почетна ударца касније на семафору је писало 6:3, 2:3.

  • 18:51

    6:3, 1:1 – Брз ритам, без брејка у другом сету

    Како је завршен први, тако је почео и други сет – брзим темпом на обе стране. Томпсон за сада парира Ђоковићу и резултат је 6:3, 1:1.

  • 18:40

    6:3 – Новак добио први сет!

    Савршен сет за Ђоковића. Сигурна игра и још један лаган гем, те је први сет у џепу – 6:3.

image