"Политико": Тенис има проблем са Русијом, играчи подржавају рат у Украјини

Вимблдон је и ове године постао тема коју анализирају и политички медији, а у тексту познатог портала истиче се да "светски тенис није решио проблем који има са играчима из Русије"

Још једно издање Вимблдона увелико је у току. Трећи гренд слем сезоне и најпрестижнији тениски турнир стартовао је у понедељак и од тада је главна тема за организаторе, гледаоце и играче била киша која је свима задавала главобоље.

За то време, Вимблдон је поново тема руско-украјинског сукоба, пошто су организатори ове године ипак дозволили такмичарима из Русије и Белорусије да се надмећу без истицања националних обележја. Али ова тема је отишла толико далеко да је стигла и до познатог медија "Политико", који је решио да направи "излет" у сферу спорта.

Тачније, тема руских и белоруских тенисера и тенисерки на Вимблдону све је само не спорта. Овај портал бавио се анализом ситуације, истичући главну премису у наслову текста - "Тенис има проблем са Русијом".

У тексту украјинске новинарке Дарије Мешчеријакове истичу се наводи о руским тенисерима који подржавају рат Русије у Украјини, повезаности појединих тенисера са Вагнер групом, као и везама између једне руске тенисерке са компанијом која, како се наводи, финансира агресију Кремља.

"На турниру у Београду у априлу 2022. године, руски тенисер Карен Хачанов, тренутно 11. тенисер света, играо је против сународника Андреја Рубљова, који је говорио о жељи за миром између његове земље и Украјине, и који је написао "Без рата, молим вас" на телевизијској камери у фебруару те године, након што је Путин послао трупе ка Кијеву", наводи се на почетку текста "Политика".

"Хачанов је, према једној личности из свлачионице која је упозната са тим сукобом, тврдио да разговори не би требало да се воде из позиције снаге са слабијом страном. Русија, повикао је, треба да покаже своју моћ кроз сукоб у Украјини и покаже свету своју величину. На питање о сукобу овог новинара, Хачанов је узео опробану линију вољену од спортиста који су се нашли у незгодној политичкој ситуацији. 'Био је то наш приватни разговор. Ја сам спортиста, а не политичар', рекао је он", стоји у поменутом тексту.

Ауторка даље наводи да постоји подршка 'међу неким руским играчима за Путинов рат у Украјини', мада нема навода о томе о којим се играчима ради. Насупрот томе, украјинска тенисерка Лесија Цуренко истакла је своје незадовољство ситуацијом на ВТА туру.

"Највећи стрес за нас је била чињеница самог напада, тако да је било тешко видети представнике ових земаља у близини. Због тога смо затражили од руководства ВТА да појасни позицију играча из агресорских земаља. Требало је да разумемо шта се дешава око нас. Има много играча који воле и шире пропаганду или оних који су играли егзибиционе турнире за крвави новац од Гаспрома."

"Али, као што сам сазнала од шефа ВТА, Стива Сајмона, подршка рату је прихватљива. То је нормално. Како је рекао, то је њихово мишљење. И то не би требало да ме узнемирава. Наше морално благостање никога не занима. За мене је велики стрес видети људе на турнирима који отворено подржавају руску агресију", рекла је Цуренко за "Политико".

У тексту се наводи и повезаност 12. носитељке на Вимблдону, Рускиње Веронике Кудерметове.

"Кудерметову спонзорише Татњефт, руска компанија за фосилна горива из Татарстана, која се налази између Москве и Урала. Татњефт је оптужен за директно финансирање руских ратних напора снабдевањем руских снага горивом и гумама, а подружница — Управљачка компанија Татњефт-Њефтехим— је санкционисана од стране Европске уније", пише ауторка текста. Она подсећа да је Кудерметовој недавно на Ролан Гаросу било речено да склони лого "Татњефта" са одеће у којој наступа, а тај лого није носила ни ове седмице на Вимблдону.

"Политико" даље усмерава причу на Анастасију Пављученкову, руску тенисерку која је 2021. године освојила и златну медаљу на Олимпијским играма у Токију.

"Вагнер група, која се борила у Бахмуту, а затим извела прекинуту побуну против Путина прошлог месеца, такође је наишла на подршку руског тениског естаблишмента. Плаћенику који се борио — и погинуо — за јединицу војсковође Јевгенија Пригожина указана је част на руском јуниорском тениском турниру уз подршку оца Анастасије Пављученкове, тенисерке која је освојила златну медаљу у мешовитим паровима на Летњим олимпијским играма", наводи Мешчеријакова и наставља:

"Пављученкова је део културе са дубоким везама у Кремљу. Руски министар спорта јој је уручио награду у јулу 2022. након што ју је номиновао сам Путин, дуго након што је почела његова инвазија у пуном обиму, за освајање златне медаље у Токију. Тој церемонији је присуствовао и Владимир Лазарев, високи руски тениски званичник, који је организовао З-турнире у Русији и носио мајицу са истим "З", симболом који је постао симбол руског рата", стоји у тексту "Политика".

У тексту се даље пише и да нису сви руски тенисери на страни Владимира Путина. Ауторка подсећа на Дарију Касаткину, која је више пута говорила против председника Русије, наводећи да је рат у Украјини "ноћна мора". За Андреја Рубљова се наводи да је већ имао помињани конфликт са Хачановом и да је више пута говорио да је против рата. За Данила Медведева наводе да је изузетно пажљив када прича о рату.

"Права је иронија да се све ово одвија тачно деценију након једног од највећих изненађења у историји Вимблдона, када је Украјинац Сергеј Стаховски – тада био тек 116. на свету – победио Роџера Федерера у другом колу. Сам Стаковски је сада заменио рекет за пушку и бори се са Русима на првој линији фронта", стоји у тексту украјинске новинарке Дарије Мешчеријакове.