Спорт

Украјинци кивни на Бубку, наводе да је издајник јер сарађује са Русима

Најуспешнији украјински спортиста и вишеструки рекордер и шампион у скоку с мотком Сергеј Бубка, нашао се на великом удару критика јер "сарађује са Русима којима продаје гориво на окупираним територијама", пишу украјински медији
Украјинци кивни на Бубку, наводе да је издајник јер сарађује са РусимаGetty © Simon Hofmann

Бубка је далеко најуспешнији спортиста у историји Украјине.

Легендарни скакач с мотком је чак 35 пута оборио светски рекорд, освајао бројне медаље на олимпијским, светским и европским шампионатима.

Бубка се много пута нашао на великом удару критика у Украјини, због своје пасивности у тренутној ситуацији у којој се његова земља налази.

Нова прашина у Украјини поводом Бубке подигла се након истраживања које је спровео портал "Бихус.инфо".

Наиме, наводи се да од почетка војне операције у Украјини, "Бубка снабдева нафтом проруске снаге у Донбасу".

"Компанија 'Мон Блан', која прирада легендарном украјинском спортисти и његовом брату Василију, послује на окупираним територијама и продаје гориво Русима", наводи се у истраживању.

Додаје се да се не ради о огромним цифрама, али да је Бубка издајник "јер тргује са окупаторима своје земље".

"Истина, не ради се о огромном новцу, већ о цифри од око 9000 долара, али узбуђење је изазвало откриће да се ради о чувеном Бубки, који тргује са окупаторима своје земље".

Украјинци већ извесно време замерају Бубкине одлуке да не меша политику и спорт.

"Чини се да Сергеј Назарович гледа како дува ветар и покушава да процени ко ће победити. У његовој реторици не спомиње се реч рат. Тек када су Оружане снаге Украјине почеле да сламају агресора, у Бубкином речнику појавила се и реч рат. Ипак, готово током целог свог председовања у Олимпијском одбору Украјине, Сергеј Назарович није ни покушавао да прикрије своје симпатије према руском спорту. Није подржао искључење допингованих руских спортиста и до самог краја држао се покварене пароле како је 'спорт је изван политике', наводи се на украјинском спортском порталу "Спорт.уа".

image