Украјинци кивни на Бубку, наводе да је издајник јер сарађује са Русима

Најуспешнији украјински спортиста и вишеструки рекордер и шампион у скоку с мотком Сергеј Бубка, нашао се на великом удару критика јер "сарађује са Русима којима продаје гориво на окупираним територијама", пишу украјински медији

Бубка је далеко најуспешнији спортиста у историји Украјине.

Легендарни скакач с мотком је чак 35 пута оборио светски рекорд, освајао бројне медаље на олимпијским, светским и европским шампионатима.

Бубка се много пута нашао на великом удару критика у Украјини, због своје пасивности у тренутној ситуацији у којој се његова земља налази.

Нова прашина у Украјини поводом Бубке подигла се након истраживања које је спровео портал "Бихус.инфо".

Наиме, наводи се да од почетка војне операције у Украјини, "Бубка снабдева нафтом проруске снаге у Донбасу".

"Компанија 'Мон Блан', која прирада легендарном украјинском спортисти и његовом брату Василију, послује на окупираним територијама и продаје гориво Русима", наводи се у истраживању.

Додаје се да се не ради о огромним цифрама, али да је Бубка издајник "јер тргује са окупаторима своје земље".

"Истина, не ради се о огромном новцу, већ о цифри од око 9000 долара, али узбуђење је изазвало откриће да се ради о чувеном Бубки, који тргује са окупаторима своје земље".

Украјинци већ извесно време замерају Бубкине одлуке да не меша политику и спорт.

"Чини се да Сергеј Назарович гледа како дува ветар и покушава да процени ко ће победити. У његовој реторици не спомиње се реч рат. Тек када су Оружане снаге Украјине почеле да сламају агресора, у Бубкином речнику појавила се и реч рат. Ипак, готово током целог свог председовања у Олимпијском одбору Украјине, Сергеј Назарович није ни покушавао да прикрије своје симпатије према руском спорту. Није подржао искључење допингованих руских спортиста и до самог краја држао се покварене пароле како је 'спорт је изван политике', наводи се на украјинском спортском порталу "Спорт.уа".