Спорт

Савићевић: Црна Гора ће Србији узимати играче док год сам ја председник

Председник Фудбалског савеза Црне Горе Дејан Савићевић говорио је на тему бројних фудбалера који су заиграли за национални тим те земље након што претходно нису добили прилику у селекцији Србије.
Савићевић: Црна Гора ће Србији узимати играче док год сам ја председникGettyimages.ru © Stringer/Srdjan Stevanovic

Фудбалска репрезентација Србије ускоро ће поново бити на окупу, када се селекција Драгана Стојковића буде припремала за Светско првенство у Катару. Некадашњи репрезентативац Југославије Дејан Савићевић открио је да је свом великом пријатељу Пиксију поручио да ће „орлови“ или играти у полуфиналу Мундијала, или да неће проћи групну фазу.

Но, током интервјуа за „Би-Би-Си на српском“, председник Фудбалског савеза Црне Горе говорио је и о другим занимљивим темама, попут великог броја играча српског порекла који су током његовог мандата променили избор националног тима и определили се да наступају под заставом Црне Горе.

Савићевић је истакао да му је тешко падало када би селекција Црне Горе стизала близу места која воде у бараж за велика такмичења, а потом остајала без тих историјских успеха.

„Фалило нам је у неким моментима мало среће. Увек имамо много повређених играча – од четири до седам играча нам увек недостаје, а са малом базом тешко је направити резултат“, рекао је Савићевић, који није имао проблем да каже да је због те мале базе у репрезентацији Црне Горе наступало много играча који нису добијали шансу у Србији.

„Увек сам се трудио да узмем оно што Србији не ваља – Владимир Волков, Владимир Божовић, Милан Јовановић, Никола Дринчић, Адам Марушић, Марко Симић. Сад смо узели и Уроша Ђурђевића – и узимаћемо, све док сам ја председник, јер нам је база веома мала.“

И док Савићевић истиче да се труди да погледа скоро сваку утакмицу црногорског фудбала, легендарни Дејо каже да повремено прати и српске клубове.

„Звезду и Партизан највише гледам лети, док играју европске квалификације – то све одгледам, кад се вратим са барке. Гледам и дерби, европске утакмице у групама – не пречесто, али гледам. Трагедија је српског фудбала да никоме сем Звезде и Партизана, чак и кад су играчки могли да парирају, није било дозвољено да буду први. И онда се Звезда и Партизан међусобно оптужују за нерегуларност, а неко трећи не добије ни шансу – Војводина или Чукарички.“

Први човек црногорског фудбала наводи да је управо српски фудбал највише добио увођењем ВАР технологије.

„Српски фудбал је највише добио увођењем ВАР-а, иако и ту може нешто да се погреши, мада далеко мање. Клубови су се са правом жалили јер је било грешака, одлука које су биле дискутабилне, али је увођење ВАР технологије утицало да се број грешака сведе на минимум“, закључио је Дејан Савићевић.

image