Због ње је Алкараз победио Новака - не воли Ђоковића, а саветом је помогла Шпанцу

Мартина Навратилова је имала својевремено доста негативних коментара на рачун Новака Ђоковића, па ни не чуди да је желела да учини све како би Карлос Алкараз имао што веће шансе да слави у финалу Вимблдона

Карлос Алкараз је успео да освоји први Вимблдон у каријери, а другу гренд слем титулу, након што је у спектакуларном финалу савладао Новака Ђоковића (3:2), сачувавши тиме и званично епитет најбољег тенисера света.

Био је то први пораз Ђоковића на Централном терену у Лондону после 10 година, а Алкараз је након меча открио да је битну улогу у његовом историјском тријумфу имала и - Мартина Навратилова. Легендарна Чехиња која је још у играчким данима добила амерички пасош, утицала је на тактику Шпанца, макар према његовом признању.

"Њен савет да играм слајсеве ми је много помогао. Видео сам је после меча и рекао јој да је њен савет био кључан да победим Ђоковића. Много сам слајсовао лоптицу, радио сам све што ми је говорила, ипак је девет пута била шампионка Вимблдона. Морате да радите шта вам она каже", истакао је Алкараз.

Иначе, ова изјава тешко да ће Навратилову учинити дражом међу Ђоковићевим навијачима, имајући у виду да је она претходних година већ имала доста негативних коментара на рачун Србина, али и на рачун српских тенисера. Тако је Навратилова истицала предрасуде према српској дијаспори из Аустралије, у време када је Ђоковић био држан затворен у Мелбурну почетком 2022. године.

"Српски навијачи постају врло емотивни, ми смо имали проблеме са њима и раније у Мелбурну и Сиднеју. Ако буде играо, биће проблема. Некада морате да урадите праву ствар и смирите све, пре него да погоршавате све. Тренутно је Новак личност која све дели. Погледајте... Људи из Србије, сигурна сам да је 95% људи на Новаковој страни, али остатак света је 95% против њега. Нема јасног одговора, али најбоље би било да Новак оде кући. Али, мислим да неће то да уради", рекла је тада Навратилова.

Њој је Новак својевремено био "трн у оку" и због организације ПТПА, која се бори за већа права тенисера.

"Када сте шампион, логично је да вашу енергију усмерите на спорт. Да бисте се опустили можете да гледате ТВ, можете можда да обрађујете дрво или шијете шалове. Такве ствари вам помажу да вратите енергију. Оснивање Асоцијације тенисера није корисно ни на једном нивоу. Урадите то када престанете да играте тенис, то је контроверзно и није од помоћи", биле су речи Мартине Навратилове.