Спорт

"Делфини" се разгоропадили и до врха напунили мрежу Јужне Африке

После пораза од Шпаније на почетку такмичења, "делфини" су оправдали улогу фаворита и остварили изузетно убедљиву победу
"Делфини" се разгоропадили и до врха напунили мрежу Јужне Африке© Waterpolo Serbia

Ватерполо репрезентација Србије уписала је први тријумф на Светском првенству у Фукуоки, пошто је декласирала Јужну Африку резултатом 30:5, чиме је обезбедила пласман у нокаут фазу.

Изабраници Уроша Стевановића успели су да се опораве од неуспеха против Шпаније на отварању турнира и оправдају улогу фаворита.

"Делфини" су се на старту утакмице суочили са једним опасним нападом, ривал је погодио пречку, а онда и добио петерац. Најстрожа казна је неправилно изведена, гол је поништен и од тада је наш тим кренуо да доминира.

Већ на крају прве деонице одлучено је питање победника, пошто је Србија води 8:1.

У следећа три периода до врха је напунила мрежу Јужноафриканаца, дозволивши противницима само три поготка до краја.

Најефикаснији у Србији били су Никола Јакшић и Страхиња Рашовић са по шест голова, Марко Радуловић је дао пет, Филип Јанковић три, а Марко Димитријевић, Ђорђе Вучинић, Радомир Драшовић и Вук Милојевић по два.

Србија је у првом колу поражена од Шпаније 16:14, док је Јужна Африка убедљиво изгубила од Црне Горе 35:10.

Након других мечева, наша селекција је друга на табели са два бода, колико имају и Црногорци, али и бољом гол-разликом за два гола (44:21 наспрам 42:21).

Последњу утакмицу у групној фази српски ватерполисти одиграће за два дана баш против Црне Горе.

Према систему такмичења, победници група ће директно обезбедити пласман у четвртфинале, док ће другопласирани и трећи на табели наставити надметање кроз осмину финала.

Светско првенство у Фукуоки ће бити одржано од 14. до 30. јула, а финалисти турнира квалификоваће се за Олимпијске игре у Паризу 2024. године.

image