Преминуо Мирко Новосел, легендарни југословенски кошаркаш и тренер

Чувени хрватски и југословенски кошаркаш и тренер Мирко Новосел преминуо је у 86. години живота

Новосел је био врхунски кошаркаш и потом тренер па се с правом сматра за легенду југословенске и хрватске кошарке, а посебно се памти по успесима у Цибони.

Цибона је 1985. године и 1986. године била шампион Евролиге под његовом тренерском палицом, а у Цибони је био и као играч која је тада носила име Локомотива Загреб.

Успех клуба почиње управо са њим када је 1981. године довео Крешимира Ћосића и постао првак Југославије, па су освојили још две титуле и седам купова у старој држави, а на све то стиже и Дражен Петровић и две титуле Евролиге.

Од 2007. године је Мирко Новосел члан Куће славних у Спрингфилду, а ФИБА га је у своју Кућу славних уврстила 2010. године, док је у Цибони једно време био почасни председник клуба.

Новосел је био и селектор Југославије на Олимпијским играма у Монтреалу 1976. године и освојио сребро, а четири године касније у Москви злато па 1984. у Лос Анђелесу бронзу.

Са Југославијом је освојио и четири медаље на светским првенствима - сребро 1974., злато 1978. и две бронзе 1982. и 1986. године.