"Кинези вас манипулишу": Срамота турнира у Будимпешти, ВТА се огласила због расизма

Организатори турнира у Будимпешти су направили преседан коментарима на Фејсбуку након спорних ситуација са меча Мађарице и Кинескиње који је привукао пажњу светске тениске јавности

Наставља се сага о ВТА турниру у Будимпешти, након што је кинеска тенисерка Шуаи Џанг предала меч Амариси Кијари Тот, након што се Мађарица срамно понашала током њиховог меча првог кола.

Након одлуке да Тотова неће бити санкционисана због свог понашања, организатори турнира су на расистички начин увредили Кинескињу на званичној Фејсбук страници, а сада се о свему огласила и ВТА.

Мађарица је током меча обрисала траг једне спорне лоптице који је њена ривалка хтела да провери не би ли утврдили да ли је лоптица заиста пала у аут. Након што је Шуаи Џанг након свега емотивно реаговала и није могла да се смири, предала је меч, што је Тот прославила.

Ова неспортска реакција изазвала је реакције бројних тенисерки из целог света, али је проблем постао већи када су организатори на Фејсбук страници турнира, а у име турнира, одговарали на неколико коментара. Један од коментара гласио је "Кинези манипулишу, варају свет манипулативним снимком".

Због тога се огласила и ВТА и то врло кратким саопштењем.

"ВТА има нулту толеранцију за расизам у било ком контексту. Несрећни инцидент који се догодио јуче на турниру у Будимпешти и све објаве које су уследиле су под истрагом и уследиће реакција", поручили су из ВТА.

Коментар и одговор мађарског турнира су накнадно избрисани, али су докази остали. Међу тенисеркама које су осудиле овакво понашање била је и Магда Линет, која је оценила да је ово био "најгори одговор неког турнира икада".