Спорт

Зашто Србија не сме да изгуби од Црне Горе на Светском првенству? Хрватска је део одговора

"Делфини" у последњем мечу групне фазе имају пред собом можда и пресудан сусрет у борби за завршницу Светског првенства у Фукуоки, како би себи обезбедили лакшег противника у осмини финала
Зашто Србија не сме да изгуби од Црне Горе на Светском првенству? Хрватска је део одговораGetty © Tom Pennington / Staff

Ватерполисти Србије настављају у петак рано ујутруо по средњеевропском времену њихову борбу на Светском првенству, а очекује их једна од кључних утакмица на турниру.

Победом против Јужне Африке, "делфини" су се пласирали у осмину финала, али ће им сусрет против Црне Горе (петак, 5.00) бити пресудан по питању противника у нокаут фази.

Систем Светског првенства са 16 тимова је једноставан. Победници четири групе директно се квалификују за четвртфинале, док ће другопласирани и трећепласирани тимови играти додатну рунду - осмину финала.

Како су и Србија и Црна Гора оствариле по једну победу (над Јужном Африком) и један пораз (од Шпаније), њихов директан окршај одлучује ко ће на другу позицију, а ко на трећу. И ту долазимо до главне "зачкољице".

Група Д се укршта са групом Ц, у којој је Мађарска сигурно прва, а Аргентина сигурно последња. То значи да ће другопласирани у групи Д играти против трећепласираног у групи Ц - како се ради о окршају Хрватске и Јапана, извесно је да ће то бити Јапан.

Стога, евентуални пораз од Црне Горе значио би меч са Хрватском у осмини финала, што је изузетно тежак задатак за подмлађену селекцију "делфина". Сусрет са Јапаном био би далеко повољнији у борби за четвртфинале.

Уколико Србија победи црногорске "ајкуле", имаће и реалну шансу да уђу међу осам најбољих и да се против Италије боре за улаазак у борбу за медаље. Ако пак изгубе и падну на треће место, следи им меч вероватно против Хрватске, па у случају сензације и против Грчке или САД у четвртфиналу, у зависности ко буде први у групи А.

У недавној пријатељској утакмици, Србија је победила Црну Гору 14:11, а због боље гол-разлике у прва два кола, у мечу у петак "делфинима" ће одговарати и нерешен исход.

image