Како Србија може на Олимпијске игре 2024? Пут од Мундобаскета до Париза је тежак

Селекција Светислава Пешића имаће две опције преко којих може да обезбеди наступ на највећој спортској смотри наредног лета

Кошаркашка репрезентација Србије окупила се у понедељак на почетку припрема за Светско првенство (25. август - 10. септембар), а селекција Светислава Пешића ослабљена је неиграњем Николе Јокића, Василија Мицића, Николе Калинића и Владимира Лучића.

Но, то неће променити циљ Србије на Мундобаскету - да се пласирају на Олимпијске игре у Паризу 2024. године. Ипак, да то изборе на предстојећем турниру, "орлови" ће имати компликован задатак.

Србија на Олимпијске игре може да се пласира преко Мундобаскета или преко квалификација. Да би то учинили већ на турниру у Јапану, Индонезији и Филипинима, мораће да буду међу две најбоље европске селекције, са изузетком Француске која је и домаћин Игара.

То важи и за репрезентације из Северне и Јужне Америке, док ће из Африке и Азије и Океаније проћи само по најуспешнија селекција. Тако ће седам учесника са Светског првенства отићи на Олимпијске игре, Француска је као домаћин осма екипа, а преостале четири биће одређене кроз традиционалне квалификације. Ово су селекције са којима ће се Србија борити за место на Олимпијским играма:

Ипак, ако Србија не успе да буде међу два најбоља европска тима, мораће да играју квалификације. Играће се четири засебна турнира и четири победника тих турнира ће ићи у Париз 2024. године.

Ти турнири играће се наредног лета, а Србија је на Игре у Рио де Жанеиро отишла управо преко квалификационог турнира у Београду. Пет година касније, на путу ка Играма у Токију, Италија се у финалу испречила "орловима".

Услов који Србија мора да испуни да би обезбедила себи квалификације за Олимпијске игре јесте да прође прву групну фазу. Како се у тој групи налазе са екипама Кине, Јужног Судана и Порторика, било би право чудо да у томе не успеју.