Спорт

Звезда мора да победи - познато шта им је потребно за пролеће у Лиги Европе

Шампион Србије у последњем мечу групне фазе Лиге Европе не зависи само од свог резултата у Монаку, а пред тимом Милоша Милојевића могућа су три исхода - наставак у другом по снази УЕФА такмичењу, прелазак у Лигу конференције или крај сезоне у Европи.
Звезда мора да победи - познато шта им је потребно за пролеће у Лиги Европе© Tanjug/Miloš Milivojević

Фудбалери Црвене звезде у четвртак (18.45) гостују Монаку у последњој утакмици групне фазе Лиге Европе, која уједно и одлучује о судбини шампиона Србије на међународној сцени.

Екипа Милоша Милојевића пред собом има три могућа исхода, а свакако ће приоритет црвено-белима бити да стигну до нокаут фазе Лиге Европе и тако и трећу годину заредом заиграју на европској сцени и у другом делу сезоне.

У врло тесној и неизвесној групи Х, Црвена звезда је тренутно последња са шест бодова, колико има и турски Трабзон. Другопласирани Монако има седам бодова, док је Ференцварош обезбедио пласман у наредну фазу пошто имају 10 бодова.

Пред Црвеном звездом су три могућности – друго место у групи и пласман у плеј-оф нокаут фазу, треће место и наставак такмичења у Лиги конференције, док четврто место значи крај европске одисеје. Милојевићев тим не може да стигне до првог места које води директно у осмину финала Лиге Европе, али друго место може – иако не зависи само од себе.

Једино победа може Звезду да доведе до нокаут фазе Лиге Европе, али је потребно и да Ференцварош не изгуби против Трабзона. Пошто су црвено-бели и турски представник изједначи по гол-разлици, могуће је и да заврше на другом месту ако оба тима остваре победе, али Звезда то учини већом разликом.

Уколико Звезда са другог места стигне до нокаут фазе Лиге Европе, тамо бих чекао један од осам трећепласираних тимова из Лиге шампиона. У том случају бисмо на стадиону „Рајко Митић“ могли да видимо клубове као што су Барселона, Ајакс, Бајер Леверкузен, Спортинг, Салцбург, Шахтјор, Севиља и Јувентус.

Са друге стране, Звезда може и до Лиге конференција. То могу да остваре и ремијем у Монаку, али би онда било потребно да Трабзон изгуби од Ференцвароша.  Треће место у групи би значило фебруарске окршаје против другопласираних тимова из Лиге конференције, осим Партизана, уколико црно-бели са другог места прођу даље. У овом тренутку још није 100 одсто познато који би то тимови били, али потенцијални ривали би могли да буду Клуж, Молде, Дњепар, Лех, Силкеборг...

Дакле, Звезда ће морати да у Кнежевини нападне сва три бода, јер у сваком случају њихова судбина на европској сцени не зависи само од њих.

Standings provided by Sofascore

image