Спорт

Украјина попушта бојкот - да ли је ово знак да руски и белоруски спортисти могу на ОИ?

Украјина више неће бранити својим спортистима да се такмиче против Руса који учествују у спортским догађајима као "неутрални спортисти", што је значајно ублажавање политике бојкота годину дана уочи Олимпијских игара у Паризу
Украјина попушта бојкот - да ли је ово знак да руски и белоруски спортисти могу на ОИ?Getty © Paul Gilham

Украјинска влада је објавила документ у којем се каже да ће се од спортиста захтевати бојкот руских и белоруских спортиста, уколико се они такмиче под својим заставама или другим државним симболима, односно уколико су на било који начин пружили подршку својим земљама, преноси АП.

Оваква одлука, годину дана пред Олимпијске игре у Паризу, могла би да олакша пут руским и белоруским спортистима до највеће светске смотре спорта, пошто се са нестрпљењем чека коначна одлука Међународног олимпијског комитета.

МОК се залаже за то да се Русима и Белорусима дозволи да се такмиче као "неутрални спортисти" без националних обележја у олимпијским квалификацијама.

Управни органи већине олимпијских спортова су или прихватиле препоруку МОК, или увелико раде на томе да почну са применом.

МОК препоручује и забрану учешћа Русије и Белорусије, када је реч о тимским спортовима, као и искључивање оних спортиста који имају уговор са војском или безбедносним структурама.

Олимпијске игре у Паризу биће одржане од 26. јула до 11. августа 2024. године, а организатори се суочавају са великим потешкоћама, пошто је француска финансијска полиција претресла управну зграду Олимпијских игара у Паризу, у оквиру истраге о корупцији.

image