Чешка протерала руску тенисерку - нови забрана, ВТА турнир у Прагу без Рускиња и Белорускиња

Организатори турнира у Прагу су саопштило да на њему неће бити дозвољено учешће за тенисерке из две земље због актуелног рата у Украјини

Тенисерке из Русије и Белорусије које су се пријавиле за ВТА турнир у Прагу ипак неће моћи да на истом и учествују, пошто су организатори и чешке власти одлучили да им се ускрати наступ услед актуелног рата у Украјини.

Турнир из серије ВТА 250 остаће ослабљен за тенисерке из две земље, а једна играчица руске националности морала је и да напусти државу по слетању на аеродром у Прагу, пренео је чешки "Иднес".

"У четвртак у вечерњим часовима, службеници Инспектората спољне полиције на Међународном аеродрому Вацлав Хавел извршила је проверу боравка лица руске националности, при чему су утврђени разлози за прекид привременог боравка на територији. Лицу је издата наредба за излазак из земље и одређен рок за одлазак из Чешке Републике", навели су организатори ВТА турнира у саопштењу.

Мирослав Мали, директор Праг опена, истакао је да је неименована тенисерка била прва која је дошла у Чешку са руским пасошем.

"У овом тренутку, она није на територији Чешке Републике. Одмах смо информисали све друге такмичарке на турниру са пасошима Русије и Белорусије око ове ситуације, кроз ВТА, када им је било речено да не путују на предстојећи турнир", навео је директор турнира у Прагу.

Недавно је и руској тенисерки Вери Звонаревој било забрањено да уђе у Пољску како би се такмичила на турниру у Варшави, чиме се настављају спречавања тенисерки да се надмећу искључиво на бази њихове националности. Поменути турнир у Прагу са квалификацијама стартује у суботу, док ће главни жреб почети у понедељак, без тенисерки из Русије и Белорусије.