Велики скандал у европској кошарци - украјински и грчки судија нудили мито свом колеги у финалу

Озбиљне оптужбе појавиле су се на рачун двојице европских судија. Илијас Коромилас из Грчке и Борис Рижик из Украјине оптужени су да су нудили мито трећем судији Миколи Амброзову из Украјине, уочи финала Еврокупа 2021. године између Монака и Уникса

Оптужбе су овај случај учиниле једним од највећих сканадала у историји европске кошарке.

Двојица европских судија, који важе за једне од најбољих и најуваженијих у својој професији, оптужени су за нуђење мита у финалу.

Илијас Коромилас из Грчке и Борис Рижик из Украјине оптужени су да су нудили мито трећем судији Миколи Амброзову из Украјине уочи финала Еврокупа 2021. године између Монака и Уникса.

Информације је открио директно Амброзов, који је испричао да су му двојица колега три дана пред меч нудила 10 хиљада евра, али је он то одбио.

"Можда ће ово што кажем некога да изненади, али тако се десило. Три дана пред меч добио сам позив од познатог судије из Украјине, Бориса Рижика. Рекао ми је да Уникс игра финале и да су на клупи грчки тренер Димитрис Прифтис и помоћник. Њему је пришао Коромилас и покушао да дође до договора са мном преко њега", почео је Амброзов разговор за "Ева Планет".

Амброзов је рекао да није имао дилему о тој понуди.

"Да сам прихватио, онда би он директно разговарао са мном како бисмо се договорили. Нисам ништа рекао Борису, а он ми је објаснио да имам 24 часа да одлучим и да ако променим мишљење, да ћу добити 10 хиљада евра. Дао ми је и број који је требало да позовем путем Вајбера после меча. Знате и сами како се та утакмица завршила", рекао је Амброзов.

Монако је славио у финалу Еврокупа 89:87 и тако изборио први пласман у Евролигу у историји клуба.

Кошаркашка јавност је у великој мери потресена овим оптужбама, а ускоро се очекује и потез Евролиге, која би могла да отвори поступак против двојице веома угледних судија.