Спорт

Скандал у трци на 100 метара - лажна атлетичарка трчала 21 секунду, министар тражи оставке

Након што је видео снимак постао виралан на друштвеним мрежама, реаговао је и министар спорта Сомалије, који тражи да се против председнице тамошњег атлетског савеза покрене судски поступак, пошто је на Универзијаду у Кину послала своју рођаку
Скандал у трци на 100 метара - лажна атлетичарка трчала 21 секунду, министар тражи оставке© Twitter / screenshot / @EGaraad_

Сомалијски министар омладине и спорта суспендовао је председницу атлетског савеза те земље и требало би да покрене судски поступак након што је тамошњој спринтерки требало више од 21 секунде да пређе 100 метара на Светским универзитетским играма.

Насра Абукар Али се пласирала на такмичење у дисциплини 100 метара за жене на Универзијади у Кини, али је завршила убедљиво последња, више од 10 секунди иза победнице трке која је трчала 11,58 секунди.

На снимку који је постао виралан на друштвеним мрежама, необучена 20-годишњакиња није била ни у кадру док је остатак њених противница већ прешао циљну линију.

Министар спорта Сомалије Мохамед Баре Мохамуд рекао је да је спроведена истрага са Олимпијским комитетом Сомалије, која је открила да није ни спортисткиња, нити се бави атлетиком, преноси "Ројтерс".

"Кадијо Аден Дахир, председница Атлетске федерације Сомалије, учествовала је у делима злоупотребе моћи, непотизма и клеветања имена нације у међународној арени", навео је министар у саопштењу.

На основу ових налаза, председник ОК Сомалије би требало да буде Кадијо Аден.

"Штавише, Министарство чврсто изражава своју намеру да покрене судски поступак против председнице Атлетског савеза Сомалије и појединаца одговорних за фалсификовање Сомалијског универзитетског спортског савеза", пошто је Министарство открило да је истрага показала да не постоји такво тело у њиховој земљи.

image