Спорт

Евролига због украјинског судије покреће истрагу: "Нулта толеранција око мита и корупције"

Евролига је саопштила да ће покренути званичну истрагу поводом оптужби украјинског судије Миколе Амбросова, да су му колеге арбитри Борис Рижик такође из Украјине и Илијас Кормилас из Грчке, нудили мито за финале Еврокупа 2021. године

Амбросов је оптужбама подигао велику прашину у европској кошарци, па је настао један од највећих скандала у њеној историји.

Наиме, он је оптужио Илијаса Коромиласа из Грчке и Бориса Рижика из Украјине, да су нудили мито уочи финала Еврокупа 2021. године између Монака и Уникса.

Убрзо се огласила и Евролига, која је најавила покретање истраге.

"У сусрет недавно објављеној вести у бројним европским медијима везаним за наводни инцидент у коме је судија подмићен пред други меч финала Еврокупа 2021. године желели бисмо да објавимо следеће:

Интегритет Евролиге и њених судија заснива се на моралним и етичким принципима који се изузетно цене, а ту спадају искреност, част, поштење и поузданост. Евролига има стриктан протокол којим прати дешавања на свим утакмицама и гарантује да се играју у духу фер плеја па самим тим има нулту толеранцију према миту и корупцији. Евролига покреће званичну истрагу како би открила шта се десило и колико су тачне тврдње украјинског судије Миколе Амбросова. Када се истрага буде завршила, Евролига ће своју одлуку јавно саопштити и показати све пронађене доказе као и спровести све мере и санкције против одговорних учесника", стоји у саопштењу.

Амбросов је изјавио да је три дана пре финала Еврокупа, добио понуду од својих колега.

"Можда ће ово што кажем некога да изненади, али тако се десило. Три дана пред меч добио сам позив од познатог судије из Украјине, Бориса Рижика. Рекао ми је да Уникс игра финале и да су на клупи грчки тренер Димитрис Прифтис и помоћник. Њему је пришао Коромилас и покушао да дође до договора са мном преко њега", почео је Амброзов разговор за "Ева Планет".

Амброзов је рекао да није имао дилему о тој понуди.

"Да сам прихватио, онда би он директно разговарао са мном како бисмо се договорили. Нисам ништа рекао Борису, а он ми је објаснио да имам 24 часа да одлучим и да ако променим мишљење, да ћу добити 10 хиљада евра. Дао ми је и број који је требало да позовем путем Вајбера после меча. Знате и сами како се та утакмица завршила", рекао је Амброзов.

image