Војводина није за Европу, сад остали "вуку" за Србију - стандарди у Новом Саду већ дуго опадају

Новосађани су у протеклих шест година три пута пропустили да се такмиче у УЕФА такмичењима, само једном су елиминисали неки клуб, а њихово испадање из квалификација за Лигу конференције већ на старту нове сезоне није толико изненађење колико је дугорочан проблем - и за клуб са "Карађорђа", и за национални коефицијент Србије

Фудбалери Војводине елиминисани су из квалификација за Лигу конференције већ на првом кораку, пошто су у двомечу са кипарским АПОЕЛ-ом два пута изгубили по 2:1.

Тако је Србија у првој сезони у историји са пет представника у УЕФА такмичењима без једног остала већ на почетку августа. Да све буде црње, Војводина већ годинама не бележи добро резултате на европској сцени, те не доприноси националном коефицијенту.

Војводина је против АПОЕЛ-а показала мало. У 180 минута фудбала, у оба сусрета су морали да сустижу предност ривала, док се у нападима игра сводила на Николу Чумића. Мало је то за нешто озбиљније.

Истина, није ни ривал у другом колу квалификација био најлакши, али Војводина је већ годинама у паду и тешко да је ико био изненађен оваквим развојем догађаја у Никозији и Новом Саду.

Чињеница да су од 2017. само једном прескочили први степеник је болна, али за навијаче "лала" је ту још један детаљ - у протеклих шест година, три пута нису ни учествовали у УЕФА такмичењима.

Тако су пре шест година - када је почео препород српског фудбала у Европи - испали од Ружомберока, а наредне године од Стандарда из Лијежа, оба пута у првим мечевима квалификација за Лигу Европе. Пре две сезоне је пао литвански Паневежис, али је ЛАСК са 6:1 у Линцу показао Новосађанима колико су далеко од плеј-офа Лиге конференције. Прошле године их није било у Европи.

Поглед у мало даљу прошлост показује да је Воша умела да остварује европске победе доста чешће. По три кола квалификација су превазилазили и 2013, 2015. и 2016. године. Падали су тада Хонвед, Бурса, МТК, Динамо Минск и - онај најчувенији подвиг - Сампдорија. У плеј-офовима за улазак у Лигу Европе ипак нису могли преко Шерифа, Викторије Плзењ и АЗ Алкмара.

Није испадање од АПОЕЛ-а толика трагедија као што је била, рецимо, елиминација 2011. од Вадуца из Лихтенштајна, једине земље у Европи која нема своју лигу. Ипак, стандарди на "Карађорђу" су видно опали последњих година.

Сада када је Суперлига далеко боље позиционирана на УЕФА листи захваљујући Црвеној звезди и Партизану, Србији је неопходно и да други клубови редовније доприносе.

Утолико је ствар отежавајућа ове године што се сви освојени бодови српских клубова деле са пет, а не четири, јер толико бројимо клубова у УЕФА такмичењима. Ако ништа, Србија ће бар имати 18 гарантованих мечева у групним фазама - по шест Звезде у Лиги шампиона, ТСЦ-а највероватније у Лиги Европе, и Чукаричког у или Лиги Европе или Лиги конференције.

Војводина је показала да није за Европу. Сада ће четири најбоља српска клуба морати да "вуку" и за њих, да сачувају повлашћен статус зарађен у претходних пет година.

Војводина у УЕФА такмичењима од сезоне 2017/18: